flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ДСА України обговорили питання спрощення формування судової практики

26 вересня 2019, 15:38

26 вересня 2019 року в Державній судовій адміністрації України відбулася робоча зустріч з міжнародною експерткою Проекту ЄС "ПРАВО-Justice" пані Анітою Зікмане. У серпні в рамках вказаного Проекту розпочато реалізацію нового напряму щодо спрощення формування судової практики Верховним Судом.

Під час зустрічі заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький розповів про концепцію Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та розробку нових модулів до підсистеми "Електронний Суд", зокрема функціоналу "Судова практика". У свою чергу Аніта Зікмане ознайомила учасників зустрічі з досвідом функціонування єдиного реєстру судових рішень у Верховному суді Латвійської Республіки в частині наповнення його судовими рішеннями. "У нас також функціонує єдиний реєстр судових рішень, але там розміщаються тільки остаточні "кінцеві" рішення", - зауважила експертка Проекту ЄС "ПРАВО-Justice". Стосовно формування та наповнення реєстру судових рішень Аніта Зікмане відзначила, що реєстр наповняється, як і в Україні, знеособленими рішеннями, водночас за знеособлення несе відповідальність суддя, який ухвалив таке рішення. 

"Розміщення остаточних рішень у реєстрі дозволяє оперативно формувати судову практику, яку узагальнює Верховний суд Латвійської Республіки", - додала експертка Проекту ЄС "ПРАВО-Justice".

Сергій Чорнуцький зауважив, що на сьогодні в Єдиному державному реєстрі судових рішень знаходиться уже більше ніж 82 мільйони рішень, а процедура знеособлення здійснюється Державним підприємством  "Інформаційні судові системи". "Щодня до реєстру надходить близько 30 тисяч судових рішень для обробки та розміщення. Це дуже велика кількість. Ми розміщуємо всі рішення: і процесуальні, і кінцеві, оскільки це передбачено законодавством", - підкреслив заступник очільника ДСА України. Він також звернув увагу на те, що розробка нового функціоналу "Судова практика" уже ведеться і технічне завдання обговорюється, зокрема, з представниками Верховного Суду.

"Ми розуміємо, що для того, щоб створити зручну для користування систему, маємо співпрацювати і отримувати зауваження та пропозиції від, так би мовити, кінцевого споживача. Тому співпраця і обмін думками з представниками Верховного Суду, де судова практика формується, для нас дуже важлива", - підсумував заступник Голови Сергій Чорнуцький.