flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голови апеляційних судів звернулися до Голови Верховної Ради України з пропозицією щодо невідкладного перегляду деяких показників проекту Державного бюджету України на 2020 рік

13 листопада 2019, 17:26

Голови апеляційних адміністративних, апеляційних господарських та апеляційних загальних судів звернулись до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова з листами, в яких зазначається, що запропонований проект Державного бюджету України на 2020 рік у частині фінансування судової влади (додаток 7 до законопроекту) не тільки не враховує показники в раніше поданому обґрунтованому бюджетному запиті Державної судової адміністрації України, як головного розпорядника бюджетних коштів, але і повністю ігнорує відповідну резолюцію нещодавно проведеного з’їзду суддів України, а також висновки Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. 

У листі, зокрема, зазначається, що відсутність встановлених нормативів фінансування судів державою не може бути підставою для довільного визначення його обсягів органами законодавчої або виконавчої влади, оскільки необхідні витрати з Державного бюджету України на суди не можуть скорочуватися до рівня, який не забезпечує виконання вимог статті 130 Конституції України.

Загальний мінімальний дефіцит бюджетних призначень для Державної судової адміністрації України, як головного розпорядника бюджетних коштів, на 2020 рік складає 9 746 022,4 тис. гривень.

Такий стан фінансового забезпечення, на глибоке переконання очільників судів апеляційної інстанції, не сприятиме повноцінному впровадженню реформування судочинства та може призвести до фактичної зупинки роботи судів.

Голови апеляційних судів закликали Верховну Раду України невідкладно переглянути визначені в додатку 7 до проекту Державного бюджету України на 2020 рік відповідні показники, прийнявши в разі потреби рішення стосовно розгляду проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" із застосуванням процедури третього читання.