flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Запоріжжі відкрили реконструйовану будівлю Шевченківського районного суду

06 грудня 2019, 16:34

Шостого грудня в Запоріжжі було урочисто відкрито реконструйовану будівлю Шевченківського районного суду. В урочистостях взяли участь Голова Ради суддів Богдан Моніч, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, голова Запорізької обласної державної адміністрації Віталій Туринок, голова обласної ради Григорій Самардак,  Запорізький міський голова Володимир Буряк, голова Запорізького апеляційного суду Валерій Бєлка, голови господарського та окружного адміністративного судів Михайло Мірошниченко та Ігор Садовой, прокурор області Володимир Калюга, начальник УСБУ в Запорізькій області Борис Безрукий, начальник Територіального управління ДСА України в Запорізькій області Ірина Бєлікова, голови місцевих судів Запорізької області, судді та працівники апарату Шевченківського районного суду міста Запоріжжя,  представники громадськості та місцевих засобів масової інформації.

Таке представництво керівництва області та міста, очільників органів суддівського врядування на події є реальною ознакою виконання головного завдання судової реформи – забезпечення  доступності правосуддя для кожного.

У вітальному слові Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк відзначив, що у Запорізькій області це вже четверта будівля, що відкривається після капітального ремонту або реконструкції, ще одна будівля , отримана для розміщення Мелітопольського міськрайонного суду, знаходиться у стадії реконструкції. 

"Загальна вартість робіт, які виконані на цьому об'єкті, становить понад 66 мільйонів гривень, але об’єкт цього вартий. Судді та працівники апарату суду отримали ідеальні умови для відправлення правосуддя, а громадяни – для відстоювання своїх прав та відновлення справедливості", - наголосив Зеновій Холоднюк. Він також зазначив, що за останні роки в судовій системі введено в експлуатацію 83 повністю оновлених судових установи, а на етапі капітальної реконструкції знаходиться ще 46, частина з яких буде відкрита найближчим часом. 

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, звертаючись до присутніх, подякував усім, хто був причетний до здійснення такої масштабної роботи і зазначив, що ще п'ять років тому було складно уявити, що в Україні, у стислі строки буде відкрито понад 80 будівель судів і що кожне нове приміщення, що відкривається, буде кращим за попереднє.

 "Як на мене, будівля Шевченківського районного суду в Запоріжжі є найкращою з будівель місцевих загальних судів, які мені довелося відвідати в регіонах, як голові Ради. І досягнення такого результату неможливе без зусиль людей, які працюють на місцях: голів судів, начальників територіальних управлінь ДСА, керівників місцевих органів державної влади  та органів місцевого самоврядування", - сказав Голова Ради суддів України.

Високо оцінили роботу будівельників та ДСА України й керівники області та міста. Віталій Туринок, Григорій Самардак та міський голова Володимир Буряк подякували за нову адміністративну будівлю, у якій створено надзвичайно комфортні умови для громадян та враховано вимоги щодо перебування у суді людей з інвалідністю.

Вони зазначали, що напередодні двох професійних свят – Дня місцевого самоврядування та Дня працівників суду, приємно відзначити, що об’єднання  спільних зусиль усіх гілок влади та органів місцевого самоврядування призводить до досягнення гарного кінцевого результату – створення комфортних умов перебування громадян в державних органах, а створення належних умов для відправлення судочинства покладає на суддів обов’язок наполегливо працювати задля відновлення довіри до судової влади.

Щодо власне будівлі, то її реконструкція здійснювалася з урахуванням вимог ДБН із застосуванням сучасних технологій енергозбереження та додатково  облаштовано систему припливно-витяжної вентиляції з рекуперацією тепла, яка забезпечує постійний обмін повітря та створює комфортну температуру у приміщеннях з одночасним зменшенням навантаження на систему опалення.

У суді облаштовано 10 залів судових засідань, які обладнані сучасними меблями та засобами фіксування судового засідання в режимі звукозапису, відеозапису та відеоконференцзв’язку.

Кабінети суддів розташовані єдиним планувальним блоком із робочими приміщеннями для помічників суддів і секретарів судових засідань. Доступ до блоків з кабінетами суддів обмежений - на вході встановлені металопластикові двері з магнітоконтактним замком.

У коридорах та вестибюлях суду облаштовані зручні місця для відвідувачів. Також там  встановлені стенди з інформацією щодо діяльності установи, навігацією по приміщеннях та камери для зберігання речей відвідувачів.

У процесі реконструкції приміщення також було впорядковано і прибудинкову територію, на якій облаштовано автостоянку, місця для очікування та відпочинку.

Відео з відкриття оновленої будівлі Шевченківського районного суду м. Запоріжжя.