flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Після коштів на поштові відправлення у судах закінчились гроші на Інтернет

10 грудня 2020, 13:34

Наявних в судах асигнувань не вистачає щоб укласти на всі місяці 2020 року договори щодо супроводження автоматизованої системи діловодства суду на загальну суму близько 10 млн. гривень.

В результаті, адміністратор цієї системи, ДП "Інформаційні судові системи", позбавлене можливості розрахуватись зі своїми боргами перед Укртелекомом, виплачувати заробітну плату працівникам, гасити інші борги на суму неукладених судами договорів.

Що це фактично означає:

  • з жовтня місяця у підприємства заблоковані рахунки. Відтак, його діяльність фактично паралізована;
  • зниження для судів швидкості Інтернет-зв’язку та виникнення загрози повного його відключення. А це - автоматичне не виконання вимог закону щодо відправки судових рішень до Реєстру; неможливість відправки та отримання електронної кореспонденції; неможливість проведення судових засідань в режимі відеоконференції;
  • не виплата (затримка виплати) заробітної плати працівникам підприємства; звільнення спеціалістів, що супроводжують спеціалізоване програмне забезпечення;
  • збитки підприємства на суму неукладених судами договорів. Адже підприємство, незважаючи на відсутність договорів, не призупиняє надання послуг по супроводженню програмного продукту та несе у зв’язку з цим відповідні витрати.

Щоб покрити відповідну суму збитків, підприємство буде змушене в наступному році збільшити вартість послуг для судів. Натомість, таке здорожчення вартості послуг не враховано в бюджеті наступного року. Таким чином, цьогорічний фінансовий розрив підприємства в сумі 10 млн має всі "шанси" подвоїтись наступного 2021 року. Але вже зараз очевидно - діяльність підприємства під загрозою зупинення.

Отже, незабезпечення судів в наступному році асигнуваннями на поточні витрати загрожує зупиненням роботи автоматизованої системи діловодства суду, не кажучи вже про запровадження ЄСІТС. На неї коштів в проекті бюджету немає взагалі.

Пресслужба ДСА Україна