flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України звертає увагу судів на своєчасне внесення інформації про дату набрання судовим рішенням законної сили

11 січня 2021, 10:41

На сьогодні з Єдиного державного реєстру судових рішень в порядку інформаційного обміну здійснюється надсилання електронних примірників судових рішень, до ряду інших державних органів та уповноважених осіб. На підставі отриманих судових рішень, які набрали законної сили, вчиняються реєстраційні чи інші передбачені законодавством офіційні дії.

Проте, останнім часом почастішали випадки несвоєчасного внесення до автоматизованої системи документообігу суду інформації про дату набрання судовим рішенням законної сили. У зв’язку з цим, державні органи та посадові особи, які у своїй роботі використовують інформацію з Єдиного державного реєстру судових рішень (наприклад, державні реєстратори, нотаріуси) не мають можливості виконувати свої повноваження у встановлені терміни.

Для виправлення даної ситуації заступник голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький листом звернувся до керівництва апеляційних, місцевих адміністративних, господарських судів та  територіальних управлінь ДСА України.

У листі наголошується, що «відповідно до пункту 4 розділу ІІІ Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень (Порядку), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 19.04.2018 №1200/0/15-18, відомості про набрання судовим рішенням законної сили (в т.ч. за результатами розгляду справи судом апеляційної чи касаційної інстанції) вносяться до АСДС та надсилаються до Реєстру засобами АСДС відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого Радою суддів України.

Сергій Чорнуцький також нагадав, що «згідно з пунктом 3 розділу Х Порядку, відповідальність за організацію в суді своєчасного правильного та повного внесення до АСДС реєстраційних відомостей, зазначених у пункті 3 розділу ІІ цього Положення, а також відомостей про набрання судовим рішенням законної сили, надсилання таких відомостей до Реєстру, а також за своєчасне надсилання адміністраторові відомостей, зазначених в абзаці другому пункту 2 розділу ІІІ цього порядку та пункті 3 розділу ІІІ цього Порядку, несе керівник апарату або особа, яка виконує його обов’язки».

Пресслужба ДСА