flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні

22 березня 2021, 15:38

Під час чергового засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади, що діє при Комітеті ВРУ з питань правової політики, було погоджено рішення про перерозподіл фінансових ресурсів між органами та установами судової влади.

Як зазначив керівник робочої групи народний депутат України Сергій Демченко, задля зменшення соціальної напруги серед працівників апарату судів та задля забезпечення мінімальних поточних видатків, відповідно до узгодженої позиції, з Вищої кваліфікаційної комісії суддів України буде знято 28,5 мільйонів гривень, з ТУ ДСА України – 25 мільйонів гривень, з Національної школи суддів України -15 мільйонів. Загалом – це 68,5 мільйонів гривень і це те, що можна розподілити на суди.

Також розглядається можливість перерозподілу коштів, виділених Вищому суду з питань інтелектуальної власності. Скоріш за все, цей суд цьогоріч не запрацює, а передбачені на його фінансування 7 мільйонів гривень, принаймні якусь частину з них,  теж можна використати на фінансування працівників апарату судів.

Остаточне рішення про перерозподіл вищевказаних коштів буде прийнято після узгодження з Вищою радою правосуддя наприкінці березня 2021 року.

Т.в.о. Голови ДСА України Людмила Гізатуліна проінформувала членів робочої групи, що ДСА України вже відкликали зазначені планові показники з ВККС, територіальних управлінь ДСА України та НШСУ з тим, щоб здійснити наступний крок, а саме після погодження з ВРП перерозподілити їх між судами.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, коментуючи рішення робочої групи, зазначив, що суддівська спільнота вітає зусилля виконавчої влади виправити ситуацію з критичним недофінансуванням оплати праці працівників апарату судів, але звернув увагу на те, що позиція Ради суддів України у цьому питанні залишається незмінною: "Ми наполягаємо на тому, щоб фінансування оплати праці працівників апаратів судів забезпечувалося не менше рівня 2019 року. І якщо говорити про фінансування їхньої роботи на рівні 30% від окладу судді, то тоді мова йде про 19 тисяч гривень середньої зарплати за підсумками року", - підсумував Богдан Моніч.

Також під час засідання робочої групи Сергій Демченко анонсував законопроєкт, яким передбачено виділення для фінансування судів ще 600 мільйонів гривень. "У будь-якому випадку, на тижні з 22 березня ми реєструємо законопроєкт, пов'язаний зі змінами до державного бюджету, відповідно до яких щонайменше на даному етапі близько 600 мільйонів гривень ми додатково плануємо спрямувати на судову систему. І Комітет буде наполягати на його прийнятті," – наголосив Сергій Демченко.

Пресслужба ДСА