flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває обговорення мережі судів

26 березня 2021, 10:22

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков під час робочої зустрічі 25 березня 2021 року з Головою Миколаївського апеляційного суду Миколою Міняйлом обговорив питання можливої реорганізації мережі судів регіону.

 Наразі в Миколаївській області з 19 районів утворено 4 райони: Баштанський, Вознесенський, Миколаївський, Первомайський райони. Проте мають бути реорганізовані щонайменше 24 суди загальної юрисдикції: районні в області та суди районів міста Миколаєва.

 

 

 

 

 

Олексій Сальніков відзначив, що під час другого засідання робочої групи з підготовки законопроекту про зміну системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів визначено, що на першому етапі областями для обговорення питань нової мережі судів стануть Волинська та Одеська області, а потім до них приєднаються Хмельницька та Миколаївська. Отримана інформація в подальшому буде використана для напрацювання загальної концепції оновлення системи місцевих судів для всієї території України, - додав заступник Голови Державної судової адміністрації України.

На зустрічі розглянуто кілька можливих варіантів утворення нової мережі судів та можливі проблемні питання, що виникатимуть під час реорганізації.

Як відомо, на сьогодні є кілька ключових пропозицій на цю тему:

  1. Створення районних судів, юрисдикція яких буде територіально співпадати з новими районами. При цьому, наприклад, можна залишити приміщення старих судів в якості філій цього суду нового району, щоб полегшити громадянам доступ до правосуддя.
  2. Створення єдиного районного суду з одним приміщенням для нового району. Це потребує додаткових витрат (через пошук приміщень для більшої кількості суддів) та зусиль для учасників процесу (через віддаленість приміщень судів), проте в цієї ідеї також є свої прихильники.
  3. Поділ нового району на кілька округів і створення самостійних окружних судів у межах нового району.
  4. Не прив'язування до меж нових районів, а поділ області на відповідну кількість судових округів в залежності від зручності доступу громадян, навантаженості та кількості суддів тощо.

Орієнтовна нормативна чисельність загальних місцевих судів та навантаження за даними звітності 2020 року