flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Комітеті ВРУ з питань правової політики погодили законопроєкт щодо забезпечення поетапного впровадження ЄСІТС

15 квітня 2021, 16:51

14 квітня 2021 року в режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, в якому взяв участь заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький.  

Заступник Голови ДСА України взяв участь в обговоренні двох питань порядку денного, що стосувалися законопроєктів, з опрацювання яких Комітет визначено головним, а саме: підготовка до другого читання проєкту  Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, реєстр. № 3985 (доручення від 16.12.2020) та проєкту Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо врегулювання окремих питань проходження служби у Службі судової охорони, реєстр. № 3935 (доручення від 04.11.2020).

Доповідав по проекту щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з правками і зауваженнями член Комітету, народний депутат України Роман Бабій. Він зазначив, що сам проєкт і правки в процесі підготовки до другого читання ретельно вивчалися членами Комітету і узгоджувалися з юридичним управлінням апарату Ради.

Заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький зазначив, що в ДСА України зауваження до законопроєкту відсутні і  повністю підтримується запропонована редакція. Також, заступник Голови ДСА України звернув увагу членів Комітету на те, що "Електронний суд" технічно в дослідній експлуатації працює з 2018 року.  

"Для того щоб його роботу ввести в правовий режим, потрібно прийняти закон, проєкт якого ви сьогодні розглядаєте. Після прийняття закону у Вищої ради правосуддя з'являться підстави для затвердження положення про ЄСІТС у частині тих підсистем, які на сьогодні готові, а це зокрема "Електронний суд". Тоді те, що сьогодні працює технічно, ми введемо в правове поле і таким чином у судів не буде підстав відмовляти в прийнятті позовів в електронному вигляді", - підкреслив Сергій Чорнуцький.

Сергій Чорнуцький також зазначив, що рухаючись у напрямку якомога ширшого застосування "електронного суду", суди зараз гостро відчувають проблему нестачі коштів на оновлення матеріально-технічної бази судів, без якої говорити про безперебійну роботу "електронного суду" надто складно.

"Два роки ми не отримали жодної гривні на оновлення комп'ютерної й сканувальної техніки, тому тут є багато питань", - сказав Сергій Чорнуцький.

Член Комітету Роман Бабій також серед головних причин затримки розробок ЄСІТС назвав відсутність фінансування.

"Я стану на захист ДСА України, бо ЄСІТС – це дуже амбіційний проект. Всі наші міжнародні партнери і консультанти відзначають, що ми взялися реалізовувати амбіційну програму і зробити її за рік, за два, три, в тому обсязі, в якому все задумувалось, як закладалося в процесуальні кодекси – це нереально. Бо на це потрібно таке фінансування, яке країна собі зараз не може дозволити. Власне тому і виникла ідея проекту рухатися поступово. Ми дозволяємо впроваджувати окремі проекти, а далі ситуація з фінансами покращиться і будуть розроблені інші модулі, які ще більше сприятимуть доступу громадян до правосуддя і, власне, полегшать  роботу суддів і судів.

У підсумку обговорення члени Комітету проголосували за висновок Комітету з питань правової політики до проекту Закону, яким рекомендували ВРУ проект закону прийняти в другому читанні та в цілому в редакції, запропонованій Комітетом. Доповідачем від Комітету визначили Романа Бабія. 

Пресслужба ДСА України