flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Людмила Гізатуліна: "З бюджету держави судова влада не отримала жодних коштів на забезпечення протиепідемічних заходів у судах"

22 квітня 2021, 13:09

Т. в. о. Голови ДСА України Людмила Гізатуліна взяла участь у представленні уніфікованих рекомендацій для судів щодо безпечної роботи в умовах карантину, які розроблялися Вищою радою правосуддя в партнерстві з Консультативною місією Європейського Союзу в Україні.

До обговорення рекомендацій запрошені очільники всіх органів та установ системи правосуддя, які залучені до організації роботи судів і забезпеченні доступу громадян до правосуддя, а також представники адвокатських спільнот, органів прокуратури,  Національної школи суддів України, представники Міністерства охорони здоров'я України та міжнародні експерти.

Як очільник установи, яка відповідає за матеріально-технічне та організаційне забезпечення діяльності судів, Людмила Гізатуліна зазначила, що всі протиепідемічні заходи, які здійснювалися для збереження життя, здоров’я і забезпечення безпеки працівників та відвідувачів органів системи правосуддя, реалізовувалися ДСА України виключно за рахунок внутрішніх резервів та підтримки міжнародних партнерів. З державного бюджету на ці потреби ДСА України не отримала жодних коштів.

Щодо потреби в засобах захисту від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, то із обрахунку на 100 днів карантину для органів і установ системи правосуддя необхідно: захисних масок – понад 14,4 млн штук, захисних нестерильних рукавичках – понад 3,6 млн пар, індивідуальних дезінфекційних засобах у кількості 36 049 літрів. У грошовому еквіваленті потреба в засобах захисту від коронавірусу для місцевих, апеляційних судів та інших органів у системі правосуддя становить 83,7 млн гривень.

"З моменту запровадження карантинних заходів в України і по сьогоднішній день кошти на забезпечення органів і установ системи правосуддя на заходи, спрямовані на боротьбу з коронавірусом, з державного бюджету не виділялись" - наголосила Людмила Гізатуліна.

Вона також зазначила, що ДСА України спільно з Радою суддів України в березні 2020 року надіслала в суди рекомендації  щодо встановлення особливого режиму роботи судів України задля убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб.

"Весь цей рік від початку пандемії ДСА України забезпечувала всі рекомендації, які були прописані в рішенні Ради суддів України і стосувалися організації судового процесу та дотримання протиепідемічних заходів у судах. І в основному це робилося завдяки підтримки міжнародних проектів у вигляді забезпечення засобами індивідуального захисту та дезінфекції", - зазначила Людмила Гізатуліна.

Вона повідомила, що протягом квітня – травня 2020 року в межах реалізації Ініціативи "Модельні суди" Проект ЄС "Право-Justice" здійснив закупівлю та передав усім шести модельним судам засоби індивідуального захисту та дезінфекції (тришарові захисні маски, безконтактні інфрачервоні термометри, безконтактні дезінфектори для рук, антисептики для рук) на загальну суму 260 222,52 грн; у травні українсько-канадським Проектом підтримки судової реформи закуплено засоби індивідуального захисту (автоматичні диспенсери, маски, рукавички) для судів Івано-Франківської, Львівської, Одеської, Хмельницької областей на суму 785 566,00 грн; у рамках реалізації  Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН) "Ефективне врядування і залучення громадян у східній Україні" закуплено та передано 66 п'ятилітрових бутлів дезінфікуючих засобів (46 од. – Територіальне управління ДСА України в Донецькій області, 20 од. – Територіальне управління ДСА України в Луганській області) для місцевих загальних судів Донецької та Луганської областей. 

Людмила Гізатуліна також звернула увагу учасників обговорення, що неодноразові звернення ДСА України до Кабінету Міністрів України щодо виділення додаткових коштів на забезпечення протиепідемічних заходів у судах залишалися без реагування.

"20 квітня спільно з з Радою суддів України ми звернулися з листом до Президента України і Прем'єр-міністра України щодо першочергового доступу до вакцинації проти коронавірусної інфекції суддів та працівників апарату судів. Зрозуміло, що вакцинуватися судді і працівники апаратів будуть на добровільних засадах і це якби наша крайня спроба убезпечити людей від інфікування", - підкреслила Людмила Гізатуліна.

З її слів, станом на 16 квітня 2021 року в системі правосуддя на коронавірусну хворобу (COVID-19) захворіло 5750 осіб, з них суддів 1075 та працівників 4675; одужало 5215 осіб, з них суддів 984 та працівників 4231; летальних випадків 13.

Пресслужба ДСА України