flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни до процесуальних кодексів дозволять імплементувати в судах 4 модулі ЄСІТС

23 квітня 2021, 12:15

Зміни до процесуальних кодексів дозволять імплементувати в судах 4 модулі ЄСІТС. Власне, ці модулі: електронний суд, електронний кабінет, модуль відеоконференцій та контакт-центр судової влади вже працюють у так званій дослідній експлуатації, правда користуються ними здебільшого судді і правники, які підтримують ідеї цифровізації правосуддя і їх небагато. Для всіх інших застосування електронних інструментів здійснення правосуддя має бути закріплено на законодавчому рівні.

Саме питання використання готових модулів ЄСІТС, створення платформи для генерації ідей щодо розбудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та питання поточної ситуації обговорювалися на засіданні робочої групи з питань цифровізації правосуддя та суміжних правових інститутів, яка працює при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики під керівництвом народного депутата Романа Бабія.

Очільник робочої групи, коментуючи ситуацію, зазначив, що найближчим часом у парламенті відбудеться розгляд у другому читанні законопроекту № 3985 про поетапне впровадження ЄСІТС. Тому стан готовності системи є вкрай нагальним питанням.

Сергій Чорнуцький, заступник Голови ДСА України, який відповідає за впровадження ЄСІТС, зазначив, що в ДСА України готові після того, як зміни до процесуальних кодексів буде внесено, а положення про ЄСІТС буде затверджено, імплементувати 4 модулі – електронний суд, електронний кабінет, модуль відеоконференцій та контакт-центр судової влади.

"На жаль, всі інші підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи через відсутність належного фінансового забезпечення залишаються незавершеними, роботи по їх розробці фактично зупинені. Більше того, через брак коштів договори на підтримку вже готових до впровадження систем укладені лише до серпня поточного року", - інформував членів робочої групи Сергій Чорнуцький.

Щодо проекту положення про ЄСІТС, то зараз воно знаходиться на погодженні в Раді суддів України, доопрацьоване з урахуванням зауважень та пропозицій і також  передбачає можливість поетапного впровадження ЄСІТС. Після цього документ буде затверджуватись Вищою радою правосуддя. Однак все це стане актуальним лише після прийняття відповідного законопроекту № 3985.

Друге важливе питання, яке обговорювалося під час засідання – це створення координаційного центру для впровадження ЄСІТС.

Всі учасники робочої групи погодились з тим, що координаційний центр повинен працювати при Вищій раді правосуддя. У його складі повинно бути широке представництво різних органів, що дотичні до впровадження ЄСІТС – Вища рада правосуддя, Рада суддів України, суди, ДСА України, Мінцифри, Мін'юст, правоохоронні органи, народні депутати та інші органи і установи системи правосуддя.

Пресслужба ДСА України