flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочалась підготовка другого набору тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду

29 квітня 2021, 16:23

29 квітня 2021 року заступник Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков у режимі відеоконференції взяв участь у відкритті другого набору спеціального навчального курсу "Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду", який організовано Проектом ЄС "Право – Justice" у рамках реалізації нової фази Ініціативи "Модельні суди", та розрахований на суддів, працівників апарату суду, прокурорів, представників Національної поліції України, системи органів безоплатної правової допомоги.

Метою навчального курсу, який триватиме з 29 квітня по 27 травня 2021 року є підготовка тренерів, які в подальшому самостійно зможуть передати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейський практик із забезпечення доступу до правосуддя для вразливих користувачів суду. За результатами конкурсного добору до участі в навчальному курсі відібрано 26 учасників, серед яких працівники апаратів судів,  представники Національної поліції України, Служби судової охорони та системи органів безоплатної правової допомоги.

 

Голова підкомітету з питань прав людини комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях та Автономної республіки Крим, міста Севастополя, національних менших і міжнаціональних відносин, народний депутат України Тарас Тарасенко подякував експертам Проекту ЄС "Право-Justice" за те, що вони порушують таку надважливу тему та висловив сподівання, що діючі робочі групи Верховної Ради України, які створені Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики, зможуть використати напрацювання Проекту ЄС "Право-Justice, аби суди могли забезпечити доступ громадян до правосуддя.

Заступник Голови ДСА України Олексій Сальніков подякував експертам Проекту ЄС "Право-Justice" за плідну співпрацю в питаннях реалізації нової фази Ініціативи "Модельні суди" та особливу увагу до  впровадження в українських судах спеціальних сервісів для вразливих категорій відвідувачів суду.

"Дуже часто відвідувачі суду потребують інформаційної допомоги, порад та підтримки зі зменшення психологічної напруги та відчуття тривоги. Для Державної судової адміністрації України важливим є питання запровадження ініціатив для вразливих категорій відвідувачів суду з метою підвищення рівня клієнтоорієнтованості українських судів.  Успішним був досвід 2020 року щодо підготовки 36 тренерів з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду, який провели експерти Ініціативи "Модельні суди" Проекту ЄС "Право-Justice". Наразі тренери демонструють свою активну участь: організовують та проводять навчання волонтерів, ініціюють та створюють нові сервіси для вразливих користувачів суду, обмінюються з колегами досвідом з цих питань, роблять суди більш дружніми до своїх відвідувачів. На моє переконання, надзвичайно цінним є те, що тренери з числа випускників минулорічного навчального курсу поділяться набутими знаннями та досвідом з учасниками другого набору. Бажаю учасникам навчального курсу успішної  плідної роботи ", - сказав у вітальному слові Олексій Сальніков.

 

Також з вітальним словом до учасників заходу звернулись голова комітету Ради суддів України з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Олександр Сасевич, проректор  Національної школи суддів України Володимир Мазурок та в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

"Важливим для нас є те, що не зважаючи на ту обставину, що минулого року начальний курс проводився в режимі онлайн, він був дуже ефективним. Адже цього разу до команди міжнародних та національних тренерів Проекту приєднались дев'ять тренерів-випускників першого добору програми, які зможуть поділитися власними досвідом тренерської діяльності на передати свої знання новим учасникам навчального курсу. Серед тренерів-випускників і судді, і працівники апаратів судів, і працівники поліції. У них є багато практичного досвіду, яким вони готові ділитись з колегами", - сказала у вітальному слові головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галлант.

 

Участь у відкритті другого набору спеціального навчального курсу "Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду", взяли представники ДСА України, Національної школи суддів України, Служби судової охорони, міжнародні та національні експерти Проекту ЄС "Право – Justice".

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. В межах Проекту ЄС "Право-Justice" з 2018 року реалізовується Ініціатива "Модельні суди", що має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах.

У модельних судах експертами проекту опрацьовувались питання, зокрема, щодо особливості поводження із особами, які відносяться до "вразливих" категорій (особи, які причетні до торгівлі людьми, зазнали насильства, діти, інші).

Протягом 2020 року в рамках реалізації Ініціативи "Модельні суди" експертами Проекту ЄС "Право-Justice":

розроблено стандартну операційну процедуру № 3 "Служба підтримки вразливих користувачів судових послуг", що визначає загальні правила, порядок організації та функціонування Служби підтримки вразливих користувачів судових послуг;

в липні-серпні проведено навчальний курс "Підготовка тренерів з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду". Навчання пройшли 36 учасників з різних структур (апарат суду, прокуратура, національна поліція, громадський сектор тощо), які отримали сертифікати про здобуття кваліфікації тренера;

у співпраці із Координаційним центром надання правової допомоги розпочато реалізацію проекту "Служба волонтерів у судах" у Лозівському міськрайонному суді Харківської області та Малиновському районному суді м.Одеси. Вказані суди залучають менторів-наставників та будь-яких інших релевантних партнерів, які проводять навчання кандидатів та статус волонтера, а також навчають їх техніці безпеки та деяким аспектам роботи суду;

розроблено концепцію навчального онлайн-курсу "Служба волонтерів у судах";

розроблено інформаційний буклет "Пам'ятка потерпілого у кримінальному провадженні", який окрім базових рекомендацій, містить алгоритм дій у випадку вчинення щодо особи кримінального правопорушення та доступно роз’яснює процедуру отримання статусу потерпілого, куди звертатись за безоплатною правовою допомогою. Проектом ЄС "Право-Justice" виготовлено дві тисячі примірників буклетів та направлено до шести модельних судів для поширення серед відвідувачів суду. Крім того, електронний макет інформаційного буклету поширено серед судів для  розміщення на інформаційних стендах у приміщеннях і веб-сайтах.

14 квітня 2021 року під час конференції на тему "Служба волонтерів як необхідна складова надання сервісів для вразливих груп користувачів суду", яка організована Проектом ЄС "Право – Justice" у рамках реалізації нової фази Ініціативи "Модельні суди", представники Вишгородського районного суду Київської області розповіли присутнім про власний досвід впровадження волонтерського сервісу. Також під час конференції відбулась офіційна церемонія підписання меморандумів про співпрацю у Вінницькому апеляційному суді, Вінницькому міському суді Вінницької області та Хмельницькому міськрайонному суді Хмельницької області, що стало початком впровадження Служби волонтерів у цих судах.