flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Сальніков: "Підвищення клієнтоорієнтованості суду позитивно вплине на довіру до судової системи"

14 травня 2021, 15:07

Тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков 14 травня 2021 р. взяв участь у конференції на тему "Клієнтооорієнтований суд – нова реальність", організованій Проектом ЄС "Право-Justice" у рамках реалізації нової фази Ініціативи "Модельні суди".

Олексій Сальніков подякував експертам Проекту ЄС "Право-Justice" за плідну співпрацю та сказав: "Такий інструмент в судовому адмініструванні як клієнтоорієнтованість  є достатньо новим.  Аби суд відповідав сучасним реаліям у сфері послуг – необхідно глибоке розуміння і ефективне задоволення потреб користувачів судових послуг працівниками апарату суду. Підвищення клієнтоорієнтованості суду позитивно вплине на довіру до судової системи". Також тимчасово виконуючий обов’язки Голови ДСА України відзначив, що для того, аби якість надання судових послуг відповідала очікуванням  відвідувачів, дуже важливою складовою є внутрішня клієнтоорієнтованість, яка спрямована на працівників апарату суду. Олексій Сальніков побажав всім учасникам конференції бути активними, обмінюватись своїми новаціями та практиками з поліпшення клієнтоорієнтованості суду.

Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галлант у вітальному слові наголосила про те, що кожна людина, яка потрапляє до приміщення суду, повинна відчувати, що суд – це те місце, де вона отримає допомогу та якісні послуги. Детальніше зупинилась на розробках експертів Проекту: інтегрована рецепція суду та рекомендації з кращого використання простору в судах. Представляючи міжнародних експертів Проекту ЄС "Право-Justice" , які є  спікерами конференції, пані Анна сказала про те, що досвід реформування судів їхніх країн - Литви та Польщі є дуже подібним до українського. Саме тому українським судам буде корисно ознайомитись з практичним досвідом Литви та Польщі для поліпшення клієнтоорієнтованості суду.

Також з вітальним словом до учасників заходу звернулась проректор  Національної школи суддів України Наталія Шукліна.

Міжнародна експертка Проекту ЄС "Право-Justice" Реда Мольєне виступила з презентацією на тему "Шлях від бюрократичної до клієнтоорієнтованої моделі суду".  Про ключові моменти та важливі деталі клієнтоорієнтованого підходу у судах учасникам розповіла міжнародна експертка Проекту ЄС "Право-Justice" Жівілє Навіцкайте-Бабкін. З презентацією з питань  доступу до правосуддя в умовах пандемії виступив міжнародний експерт Проекту ЄС "Право-Justice"  Ярослав Гвіздак.

Наразі вже багато судів самостійно впроваджують ініціативи, застосовують нові практики в судовому адмініструванні, що спрямовані, зокрема на покращення як зовнішньої, так і внутрішньої клієнтоорієнтованості. Під час онлайн-конференції представники модельних судів презентували присутнім власні напрацювання з питань клієнтоорієнтованості.

Для судової системи дуже цінним та  корисним є обмін та поєднання кращого міжнародного та українського досвіду з цих питань на, так званому, "Майданчику добрих практик" нової фази  Ініціативи "Модельні суди".

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2022 року. Основними напрямами роботи Проекту, зокрема, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.

У межах Проекту ЄС "Право-Justice" реалізовується підкомпонент 2.3 "Модельні суди", який має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. В модельних судах  заплановано впроваджувати кращий європейський досвід із судового адміністрування. Планується, що вдалий досвід модельних судів буде поширений на всі українські суди.

З березня по грудень  2021 року Проект реалізовує Нову фазу Ініціативи "Модельні суди", яка покликана об’єднати кращий міжнародний та український досвід, а також стати майданчиком для обміну добрими практиками, спрямованими на покращення доступності, клієнтоорієнтованості та безпеки судів. У березні Проектом оголошено конкурс на добір 50 судів, через велику кількість судів, які виявили бажання долучитись  до Ініціативи,  прийнято рішення про збільшення кількості учасників нової фази Ініціативи "Модельні суди" до 70. Станом на 24 березня 2021 р. в Україні 75 модельних судів (6 – які визначені модельними у 2018 році, 69 – нова фаза Ініціативи). Крім того, до нової фази  Ініціативи учасником долучилась Національна школа суддів України.