flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено проблемні питання доступності судових справ, що залишилися на тимчасово окупованій території України, та шляхи їх вирішення

14 травня 2021, 15:40

14 травня 2021 року заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький у режимі відеоконференції взяв участь у  представленні та обговоренні нового звіту – "Доступність архівних і судових справ, що залишилися на на тимчасово окупованій території УкраїниДонецької та Луганської областей". Звіт підготовлений в рамках реалізації Проекту "Ефективне врядування і залучення громадян у східній Україні" Програми розвитку ООН в Україні. Згаданий звіт описує проблеми доступності архівів та судових справ, що залишаються на непідконтрольній уряду Україні території, та можливі шляхи її вирішення. Дослідження охоплює судові справи, справи органів Державної міграційної служби України, Пенсійного фонду України, Державної служби України з питань праці, підрозділів державної реєстрації актів цивільного стану.

У вітальному слові заступниця постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фуаніна наголосила на важливості та своєчасності роботи в напрямі отримання судових справ та архівних документів, що залишилися на непідконтрольній уряду України території Донецької та Луганської областей, та закликала учасників заходу до відкритого обговорення звіту та внесення пропозицій щодо вирішення проблемних питань.

Сергій Чорнуцький подякував експертам Програми розвитку ООН в Україні за плідну співпрацю та сказав, що питання доступності судових справ, котрі залишилися на непідконтрольній уряду України території Донецької та Луганської областей, виникло ще у 2014 році, проте вирішення його наразі є лише частково можливим,  у тому числі завдяки ПРООН.  Також ДСА України наказом від 24.03.2021 № 92 внесла зміни до Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України щодо процедури засвідчення та видачі копій судових рішень. Але це дало змогу лише частково розв’язати проблему доступу громадян до судових рішень. У результаті змін процедура отримання судового рішення для непідконтрольних територій дещо спростилась, але лише для тих рішень, що внесені до ЄДРСР.  Заступник Голови ДСА України висловив сподівання,  що завдяки співпраці з ПРООН в Україні, ДСА України зможе допомогти багатьом громадянам у поновленні їх законних прав та закликав учасників заходу до активного обговорення та спільного пошуку можливих шляхів розв’язання проблем.

Також з вітальним словом до учасників заходу звернулись Перша Секретарка Посольства Королівства Нідерландів в Україні Монік де Грут, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова,  заступник Голови Державної служби України з питань праці Алла Горбатюк. Усі спікери під час вітальних слів відзначали актуальність даної теми та окреслювали проблемні питання, з якими стикаються громадяни та державні органи. 

Під час онлайн-зустрічі  представник ДП "Центр судових сервісів" Леонід Богданов презентував  присутнім перспективи реалізації пілотного проекту "Оцифрування документів у судах Донецької та Луганської областях" в рамках Проекту "Ефективне врядування і залучення громадян у східній Україні" ПРООН в Україні.

В обговоренні звіту взяли участь представники ДСА України, представники громадських об'єднань, міжнародні та національні експерти Програми розвитку ООН в України.

 

Довідково:

Проект "Ефективне врядування і залучення громадян у східній Україні" Програми розвитку ООН в Україні. Партнер з розвитку: Уряд Королівства Швеція через Шведське Агентство з міжнародного розвитку (SIDA); Уряд Королівства Данії через Міністерство закордонних справ Данії (DMFA); Уряд Швейцарської Конфедерації через Швейцарське Агентство з розвитку та співробітництва (SDC). Виконавець: Програма розвитку ООН в Україні.  Строк реалізації проекту: вересень 2018 р. – січень 2022 р. (включно).

Мета: сприяння миру та стабілізації на сході України шляхом утворення здібних, інклюзивних, чутливих та підзвітних органів місцевого самоврядування та постачальників послуг.

 У рамках проекту «Ефективне врядування і залучення громадян у східній Україні» передбачено ряд заходів, які допоможуть у розвитку місцевим ініціативам та неурядовим організаціям.