flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кращий міжнародний та український досвід з питань публічної комунікації судів обговорено під час конференції

21 травня 2021, 13:52

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький 21 травня 2021 р. у режимі онлайн взяв участь у конференції на тему "Забезпечення публічної комунікації судів як складова підвищення довіри громадськості до судової системи", організованій Проектом ЄС "Право-Justice" у рамках реалізації нової фази Ініціативи "Модельні суди".

Сергій Чорнуцький подякував експертам Проекту ЄС "Право-Justice" за співпрацю та зазначив: "Останніми роками до питань публічної комунікації суду, прозорості його діяльності привертається значна увага, а суди стають більш відкритими, регулярно оприлюднюють інформацію про діяльність суду, про судові засідання, частина судових засідань навіть транслюється онлайн. Прес-служби судів демонструють активну як внутрішню, так і публічну комунікацію, використовуючи різноманітні комунікативні інструменти.  Але нові виклики та завдання потребують пошуку нових шляхів їх вирішення, у тому числі в питаннях здійснення комунікацій. Тому судам необхідно постійно комунікувати з суспільством, правильно і точно висловлювати свою позицію, безпомилково добирати аргументи та контактувати через доступні медіа ресурси." Сергій Чорнуцький побажав всім учасникам конференції бути активними, обмінюватись своїм досвідом з комунікаційної діяльності суду.

"Судовою системою України вже закладено міцний фундамент комунікаційної діяльності, а наше завдання – його розвивати. Адже здійснення якісних комунікацій в світі важко переоцінити, вони є надважливими, особливо коли йдеться про комунікаційну діяльність державних органів. Їхня ефективність сприяє довірі суспільства", - сказала у вітальному слові головна національна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice" Поліна Лі.

Також з вітальним словом до учасників заходу звернулись голова комітету  Ради суддів України  з питань співпраці зі ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Олександр Сасевич, проректор  Національної школи суддів України Володимир Мазурок, начальник прес-служби управління забезпечення діяльності керівництва центрального органу управління Служби судової охорони Костянтин Саділов.

Про досвід здійснення комунікацій судовою системою Польщі та її позитивного чи негативного впливу на довіру до судової влади  виступив  з презентацією міжнародний експерт Проекту ЄС "Право-Justice"  Ярослав Гвіздак.

Міжнародна експертка Проекту ЄС "Право-Justice"  Жівілє Навіцкайте-Бабкін представила учасникам конференції переваги стратегічної та активної комунікації на прикладах судової системи Литви та Естонії. Під час презентації пані Жівілє наголосила про важливість не лише існування комунікаційної стратегії суду, а й постійний її перегляд та здійснення оцінки. Також ознайомила учасників з інструментами перевірки повідомлень суду на їх зрозумілість.

Особливості антикризових комунікацій зі ЗМІ України та інструменти протидії інформаційним маніпуляціям презентував національний експерт Проекту ЄС "Право-Justice"  Віктор Гальчинський. Зокрема, пан Віктор роз’яснив права журналістів ЗМІ та такі базові принципи ефективних комунікацій суду, як: відкритість і доступність, регулярність, розвиток власних  комунікаційних каналів, увага до потреб аудиторії, моніторинг та швидка реакція на негативні повідомлення.

На сьогодні взаємодію із засобами масової інформації та висвітлення інформації про діяльність суду забезпечує прес-служба суду.  З 2015 року Рада суддів України запровадила інститут судді-спікера. Переважна більшість судів активно здійснюють як внутрішню, так і публічну комунікацію, використовуючи різноманітні комунікативні інструменти. Мають досвід та навички діяльності в кризових комунікаціях та спілкування в соціальних мережах. Тож під час онлайн-конференції представники модельних судів презентували присутнім власні напрацювання з питань комунікаційної діяльності.

Кращий міжнародний та український досвід, у тому числі з  питань публічної комунікаційної діяльності, на так званому "Майданчику добрих практик" нової фази  Ініціативи "Модельні суди", є доступним всім судам України та дає можливість застосувати його в своїй практиці.

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2022 року. Основними напрямами роботи Проекту, серед іншого, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.

У межах Проекту ЄС "Право-Justice" реалізовується підкомпонент 2.3 "Модельні суди", який має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. В модельних судах  заплановано впроваджувати кращий європейський досвід із судового адміністрування. Суди  учасники ініціативи "Модельні суди":  Вишгородський районний суд Київської області, Галицький районний суд міста Львова, Ковельський міськрайонний суд Волинської області, Краматорський міський суд Донецької області, Корольовський районний суд міста Житомира, Лозівський міськрайонний суд Харківської області. Планується, що вдалий досвід модельних судів буде поширений на всі українські суди.

З березня по грудень  2021 року Проект реалізовує Нову фазу Ініціативи "Модельні суди", яка покликана об’єднати кращий міжнародний та український досвід, а також стати майданчиком для обміну добрими практиками, спрямованими на покращення доступності, клієнтоорієнтованості та безпеки судів. В березні Проектом оголошено конкурс на добір 50 судів, але зважаючи на велику кількість судів, які виявили бажання долучитись  до Ініціативи,  прийнято рішення про збільшення кількості учасників нової фази Ініціативи "Модельні суди" до 70. Станом на 24 березня 2021 р. в Україні 75 модельних судів (6 – які визначені модельними в 2018 році, 69 – нова фаза Ініціативи). Крім того, до нової фази  Ініціативи учасником долучилась Національна школа суддів України.