flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано Закон щодо забезпечення поетапного впровадження ЄСІТС

27 травня 2021, 13:58

У газеті "Голос України" 25 травня 2021 р. офіційно опубліковано Закон України  № 1416-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи", який Верховна Рада України ухвалила 27 квітня на позачерговому пленарному засіданні.

Нормативно-правовий акт набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто 26 травня 2021 року. 

Законом для запровадження відповідних ініціатив визначено, що окремі підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи починають функціонувати через 30 днів з дня опублікування Вищою радою правосуддя у газеті "Голос України" та на офіційному веб-порталі "Судова влада України" оголошення про створення та забезпечення функціонування відповідної підсистеми (модуля) ЄСІТС.

"Підписання Закону дозволить офіційно запустити вже розроблені на сьогодні підсистеми електронний суд та електронний кабінет, а також офіційно проводити судові засідання в режимі відеоконференції поза межами суду не лише в період дії карантину, а також після його завершення. Для цього наступним першочерговим кроком є необхідність затвердження Положення про ЄСІТС у частині готових модулів", - підкреслив заступник Голови ДСА України, який відповідає за реалізацію ЄСІТС в судочинстві, Сергій Чорнуцький.

Він також зазначив, що проєкт Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему вже  розроблений Державною судовою адміністрацією України і наразі знаходиться на розгляді Ради суддів України та Вищої ради правосуддя.

Зміни, внесені Законом до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства, Закону України "Про Вищу раду правосуддя", дадуть змогу учасникам справи подавати процесуальні документи в електронній формі до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про ЄСІТС, у якому  вказуватиметься на порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Пресслужба ДСА України