flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Сальніков: «ДСА України готова разом з судами долати виклики та завдання, які стоять перед системою правосуддя»

02 червня 2021, 10:30

Про це тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков наголосив 1 червня 2021 року під час інтерактивної лекції у рамках підготовки для підтримання кваліфікації голів Касаційних судів у складі Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати  Вищого антикорупційного суду, голів і заступників голів апеляційних та місцевих судів у Національній школі суддів України. 

Олексій Сальніков зазначив, що на сьогодні рівень забезпечення фінансовими ресурсами судової гілки влади в 2021 році становить всього 38,4 %. Це найменше за період з 2011 року. Зазначена тенденція, на жаль, зберігається і на 2022 рік, оскільки обсяг орієнтовних граничних видатків на наступний рік, забезпечує потребу органів системи правосуддя лише на 53,2 %.

З метою врегулювання питання оплати праці працівників апарату судів та створення належних умов для функціонування судів, гарантованих Конституцією України, розроблено проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами реєстраційний № 5304 – розповів Олексій Сальніков.

За його словами, законопроектом пропонується внесення змін до додатків № 3 та № 7 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" у частині збільшення видатків за КПКВК 0501020 "Здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ правосуддя" на оплату праці працівників апарату судів з нарахуваннями на 503,1 млн грн та на інші поточні видатки 239,0 млн гривень. 

Олексій Сальніков підкреслив, що на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань бюджету 19 травня 2021 року рекомендовано зазначений законопроект прийняти в другому читанні та в цілому як закон.

Разом з тим, очільник ДСА України зазначив, що навіть у разі прийняття згаданого проекту Закону, критично мінімальний дефіцит видатків системи правосуддя на 2021 рік становитиме ще 2,9 мрд грн за всіма напрямами використання бюджетних коштів.

Т. в. о. Голови ДСА України поінформував очільників судів також про законодавчі ініціативи ДСА України, які мають на меті вирішення питання щодо врегулювання виплати суддівської винагороди, визначення захищеними видатками бюджету видатки на здійснення судочинства, а також включення до переліку джерел формування спеціального фонду Державного бюджету України в частині доходів штраф (як засіб процесуального примусу), кошти якого в подальшому будуть спрямовуватись на забезпечення судів, органів та установ у системі правосуддя.

Також Олексій Сальніков сказав, що окрему увагу приділено створенню Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. На сьогодні функціонують у дослідному режимі та готові до офіційного впровадження такі підсистеми ЄСІТС як «Електронний суд», «Електронний кабінет», «Підсистема захищеного відеоконференцзв’язку», «Веб-портал судової влади України», «Контакт-центр судової влади України».

На сьогодні Державною судовою адміністрацією України розроблено проект Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, що наразі знаходиться на розгляді Ради суддів України та Вищої ради правосуддя.

"Однак, ми змушені констатувати, що впровадження ЄСІТС визначається не лише нормативно-правовим регулюванням, а й обов’язковою наявністю необхідних джерел фінансування, тобто реалізація заходів можлива лише за умови виділення необхідних бюджетних асигнувань. Саме це стало причиною  не завершення розпочатих робіт щодо більшості підсистем ЄСІТС», - зауважив Олексій Сальніков.

У своєму виступі очільник ДСА України також наголосив, що надзвичайно важливим є забезпечення судів належними службовими приміщеннями.

За словами т. в. о. Голови ДСА України, на сьогодні  лише 22% із загальної кількості судів (674) розміщуються в приміщеннях, які максимально наближені до характеристик та основних параметрів, встановлених Державними будівельним нормами України, а решта судів потребують поліпшення умов розміщення, здебільшого у зв’язку з недостатньою площею приміщень судових установ.

Олексій Сальніков запевнив, що Державна судова адміністрація України постійно взаємодіє з органами державної влади та місцевого самоврядування в напрямку забезпечення судів власними приміщеннями державної форми власності.

Після завершення лекції головами судів під час обговорення актуальних питань, які виникають перед судами, органами та установами у системі правосуддя, серед іншого, порушені питання:

  • щодо залучення голів та суддів місцевих судів до участі в робочих групах, які діють у рамках реформування системи судоустрою;
  • щодо активізації інформаційної підтримки Державною судовою адміністрацією України діяльності судів з метою підвищення рівня довіри суспільства до органів у системі правосуддя;
  • щодо електронного документообігу;
  • щодо забезпечення суддів службовим житлом.

Т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков запевнив, що порушені питання перебувають на постійному контролі ДСА України та спільно з судами будуть вирішуватися з метою покращення рівня судового адміністрування.     

 Пресслужба ДСА України