flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Т. в. о. Голови ДСА України здійснив ознайомчу поїздку судами Закарпаття

19 серпня 2021, 16:03

18 серпня 2021 року тимчасово виконуючий обов’язки Голови ДСА України Олексій Сальніков в рамках візиту до Закарпаття ознайомився з приміщеннями окремих судів регіону та обговорив нагальні проблемні питання організаційного та матеріально-технічного забезпечення діяльності цих судів. 

Олексій Сальніков спільно з головою Закарпатського апеляційного суду Ганною Фазикош та начальником Територіального управління  ДСА України в Закарпатській області Олександром Кошинським відвідав приміщення Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області, Іршавського районного суду Закарпатської області, два приміщення Хустського районного суду та провів робочі наради з керівництвом цих судів. 

Як відомо, Мукачівський міськрайонний суд розміщений у двох приміщеннях у місті Мукачево за адресами: вул. Л. Толстого, 13 та вул. Беляєва, 8.  Відповідно до  норм  ДБН В.2.2-26:2010 "Будинки і споруди. Суди.", площа суду повинна бути не менше 4500 кв. м. Але нині сумарна площа Мукачівського міськрайонного суду  майже втричі менша за нормативну. Оскільки суд потребує добудови приміщення, то наразі тривають роботи з розроблення проектно-кошторисної документації з реконструкції з добудовою адміністративної будівлі по вул. Льва Толстого, 13. У зв’язку з недостатнім фінансуванням на дані цілі у 2019 році та відсутністю передбачених асигнувань у кошторисі на 2020-2021 роки для завершення робіт по проектуванню  Державною судовою адміністрацією  України заплановані бюджетні кошти при підготовці Бюджетної декларації на 2022 – 2024 роки.

Під час спілкування з керівництвом суду було наголошено на потребі якомога швидшої добудови приміщення суду та  підвищення рівня оплати праці працівників апарату суду. 

Тимчасово виконуючий обов’язки Голови ДСА України запевнив, що  проблему з фінансовим забезпеченням діяльності працівників апаратів судів буде поступово вирішено.

"Верховна Рада України внесла зміни до Закону про Державний бюджет України, судовій владі для забезпечення належної та безперервної роботи додано коштів, хоч і замало, але це лише початок", – наголосив Олексій Сальніков.

Приміщення Іршавського районного суду Закарпатської області є нещодавно відреставрованим. Його урочисте відкриття відбулось у червні 2019 року. Покрівля, зовнішнє оздоблення фасаду, внутрішнє оздоблення приміщень та благоустрій території знаходяться в належному стані. Наразі приміщення суду  відповідає сучасним європейським стандартам та всім вимогам для здійснення правосуддя.  Штатна чисельність Іршавського районного суду  складає: 6 суддів та 30 працівників апарату суду.

Під час робочої наради голова суду Ірина Даруда відзначила, що після введення в експлуатацію оновленого приміщення суду, яке відповідає вимогам здійснення правосуддя, ставлення громадян до суду значно покращилося, а впорядкована прибудинкова територія дозволила вирішити низку проблемних питань організації роботи як суду, так й інших організацій соціальної інфраструктури міста Іршава.

Приміщення Хустського районного суду є надзвичайно контрастними. Одне - стара будівля, яка є замалою, що створює складні умови роботи для працівників суду. Вісім з дев’яти за штатом суддів мають лише один зал судових засідань. Ця площа втричі менша за потребу, тому там постійна тиснява. Інше приміщення - новобудова, зведення якої розпочалося у 2019 році. Воно відповідатиме усім вимогам здійснення правосуддя. Наразі будівля перебуває у стадії 85-відсоткової готовності і потребує коштів на завершення будівництва.  У зв’язку з недостатнім фінансуванням у 2020 році та відсутністю передбачених асигнувань у кошторисі на 2021 рік терміни завершення робіт перенесені на 2022 рік. 

"Незважаючи на надскладну фінансову ситуацію, Державна судова адміністрація України не припиняє вживати заходів для забезпечення судів приміщеннями, які б максимально відповідали вимогам щодо здійснення правосуддя. Вірю в те, що в недалекому майбутньому Хустський суд буде здійснювати правосуддя в новому приміщенні, яке відповідатиме сучасним європейським стандартам", – сказав Олексій Сальніков на нараді в Хусті.

Робочий візит тимчасово виконуючого обов’язки Голови ДСА України по судам Закарпаття триває.

Пресслужба ДСА України