flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівництво ДСА України взяло участь у роботі Координаційного комітету з цифровізації українського правосуддя

08 вересня 2021, 16:36

08 вересня 2021 року т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков та заступник ДСА України Сергій Чорнуцький взяли участь у засіданні Координаційного комітету з питань реалізації та впровадження цифрового проєкту у сфері правосуддя, яке відбулося у Вищій раді правосуддя.

На ньому обговорювали важливість запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Зокрема, мова йшла про початок функціонування трьох її підсистем: Електронний кабінет, Електронний суд та відеоконференцзв’язок (ВКЗ).

«Незважаючи на надзвичайно складну ситуацію з фінансовим забезпеченням діяльності судів у 2020 – 2021 роках, в яких взагалі не були передбачені асигнування на побудову ЄСІТС, нам усім спільними зусиллями вдалося побудувати та на першому етапі впровадити три підсистеми (модулі) ЄСІТС: «Електронний кабінет», «Електронний суд» та підсистему відеоконференцзв’язку», - наголосив т.в.о. Голови ДСА України Олексій Сальніков.

За його словами, зазначені підсистеми вже забезпечують можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, функціонування офіційних електронних адрес та передбачають процедури реєстрації, автентифікації та доступу осіб до функціонуючих підсистем (модулів) ЄСІТС через електронний кабінет.

«При використанні вказаних модулів економія коштів на поштову кореспонденцію та відсутність потреби друку документів, що містяться в справах, складатиме понад 280 млн гривень на рік», - сказав Олексій Сальніков, висловивши сподівання на вирішення ситуації з належним рівнем фінансового забезпечення діяльності судів, що дозволить у повному обсязі швидко та поступово впровадити всі передбачені модулі ЄСІТС.

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, представляючи модулі ЄСІТС, зазначив, що повноцінно вони запрацюють вже 5 жовтня 2021 року.

Він нагадав, що модуль «Електронний кабінет» - це технічна підсистема, яка забезпечує реєстрацію особи в ЄСІТС та подальшу її автентифікацію з використанням електронного підпису. Також за допомогою цієї підсистеми користувачу надається доступ до всіх інших підсистем ЄСІТС.

Модуль «Електронний суд» забезпечує можливість користувачам створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, інших органів та установ у системі правосуддя, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів.

«На сьогодні в системі зареєстровано більше 80 тисяч користувачів та подано до суду понад 300 тис документів. Щотижня з використанням відповідної підсистеми в середньому до судів направляться близько 4 тис документів», - наголосив Сергій Чорнуцький.

Модуль відеоконференцзв’язку (ВКЗ) забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів, в установі попереднього ув’язнення, установі виконання покарань або медичному закладі за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі. Відеозапис судового засідання автоматично зберігається у централізованому файловому сховищі. Підсистема ВКЗ також забезпечує користувачам можливість брати участь у засіданнях інших органів та установ системи правосуддя в режимі відеоконференції.

«На даний час в системі ВКЗ вже зареєстровано понад 26 тис. користувачів без урахування співробітників судової системи. З початку дослідної експлуатації проведено 159 тис. конференцій, а в середньому на тиждень проводиться близько 2,5 тис. конференцій», - поінформував учасників засідання Сергій Чорнуцький. 

Пресслужба ДСА України