flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся ІV Форум суддів "Здійснення правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході Україні"

16 вересня 2021, 17:00

16 вересня 2021 року в місті Києві в рамках реалізації Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції, відбувся ІV Форум суддів "Здійснення правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході Україні", у роботі якого взяли участь представники ДСА України.

Під час Форуму обговорено проблеми, пов’язані з особливостями здійснення правосуддя в умовах збройного конфлікту, що триває на сході України. Окрему увагу була також зосереджено на труднощах у доступності правосуддя, що виникли у зв’язку з пандемією COVID-19.

Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева зазначила на форумі, що пандемія та карантинні обмеження, введені для сповільнення поширення COVID-19, створили додаткові труднощі для злагодженої роботи системи правосуддя та верховенства права, обмежуючи доступ до суду та перешкоджаючи вільному пересуванню людей, які перетинають "лінію зіткнення" у пошуку справедливості та захисту. "Правосуддя та верховенство права запанують по всій країні виключно тоді, коли люди матимуть довіру до інститутів. Цю довіру не можна сприймати за належне. ЇЇ необхідно заслужити, – сказала Постійна представниця ПРООН в Україні. В Україні, згідно з індексом соціальної згуртованості та примирення, підтриманого ПРООН, тільки 12,4% українців довіряють судам та суддям, що викликає занепокоєння та вимагає невідкладних та рішучих дій, очолюваних трьома гілками влади, що будуть здійснюватися за підтримки громадянського суспільства та бізнесу", - відзначила Дафіна Ґерчева.

Т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков наголосив на тому, що доступність правосуддя для кожної людини є найвищим мірилом верховенства права, тому здійснення правосуддя в умовах збройного конфлікту, що існує на території України, є надзвичайно важливим питанням. "Державною судовою адміністрацією України та іншими органами правосуддя вжито всіх можливих заходів для переміщення судів із збройного конфлікту на безпечні підконтрольні уряду України території та відновлення їх повноцінної роботи за новим місцем розташування. Ми й надалі будемо докладати максимальних зусиль для відновлення роботи українських судів на сході України. Питання знаходження нових шляхів та рішень для поліпшення доступу до правосуддя, пошук механізмів підвищення ефективності судового адміністрування, – це ключові теми до обговорення на форумі та подальші завдання для нашої діяльності", - підкреслив Олексій Сальніков.

Робота ІV Форуму фокусувалась на питаннях здійснення правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України: отримання компенсації за шкоду, завдану внаслідок збройного конфлікту; вдосконалення адміністрування правосуддя; судового захисту прав людини. Не оминули на форумі і актуальну тему здійснення правосуддя в умовах пандемії COVID-19.

Під час секції ІІ Форуму "Вдосконалення адміністрування правосуддя в умовах конфлікту на сході України" заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький, представив результати впровадження електронного суду та мобільного застосунку "єСуд", здійснення судами судового розгляду за допомогою платформи "EASYCON". Спікер розповів присутнім про співпрацю з Програмою ООН із відновлення та розбудови миру в питаннях цифровізації правосуддя.

Також участь у роботі форуму в якості спікерів взяли судді Верховного Суду Ольга Ступак та Євген Петров, народний депутат Роман Бабій, член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, програмна директорка Українського інституту з прав людини Валерія Лутковська, координатор з житлових, земельних та майнових прав Норвезької ради у справах біженців   Володимир Хорбаладзе, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Віктор Барвінський, суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Оксана Епель, суддя Артемівського міськрайонного суду Донецької області Наталя Фролова.

Результати напрацьованих обговорень допоможуть сформувати цілісне бачення, як подолати поточні виклики та посилити ефективність правосуддя та верховенства права.

Участь у IV Форумі взяли понад 100 представників судової системи різних інстанцій та юрисдикцій, національні та міжнародні експерти у юридичній галузі взяли участь у IV Форумі суддів, що відбувся сьогодні у Києві. Частина експертів – близько 70, – долучилися до заходу безпосередньо, та ще більше 40 професіоналів – підключилися онлайн, аби не створювати додаткових загроз для поширення COVID-19.

 

Довідково:

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програма ООН із відновлення та розбудови миру забезпечує пріоритетні потреби на сході України ще з початку збройного конфлікту навесні 2014 року. Програма спрямована на зміцнення громадської безпеки та соціальної згуртованості, підтримку відбудови економіки постраждалих від конфлікту громад і реалізацію реформ децентралізації влади та охорони здоров'я на підконтрольних уряду України територіях Донецької та Луганської областей.

Загальний бюджет на 2019 – 2022 роки складає понад 80 мільйонів доларів США.

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Програма ООН із відновлення та розбудови миру складається з трьох компонентів: компонент I: Економічне відновлення та розвиток інфраструктури; компонент II: Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади; компонент III: Громадська безпека та соціальна згуртованість.

Програма ООН із відновлення та розбудови миру працює у 6 областях: Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській; Програма з верховенства права працює у Житомирській області.