flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проєкт ЄС «Право-Justice» допомагає змінити ставлення суду до користувачів судових послуг та користувачів судових послуг до суду, - Олексій Сальніков

28 вересня 2021, 17:11

28 вересня 2021 року відбулося засідання Керівного комітету Проєкту ЄС «Право-Justice», під час якого обговорено поточну діяльність Проєкту протягом останнього року та Робочий План Проєкту на наступні два роки.

Відкриваючи засідання, Ксав’є Камю, керівник з операційних питань Секції 1 «Належне врядування та демократизація» Представництва ЄС в Україні, відзначив, що для європейського співтовариства важливим та першочерговим є проведення судової реформи в Україні, подальше протистояння корупційним ризикам, впровадження електронних сервісів у сфері юстиції, відстоювання прав людини.

Головна міжнародна експертка, керівник компонента 2 Проєкту Анна Адамська-Галлант поінформувада про заходи, запроваджені в рамках Ініціативи "Модельні суди", які мають на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах.

Т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, дякуючи Проекту за ефективну співпрацю, зауважив, що спільно з Проєктом ЄС «Право-Justice» досягнуто реальних результатів, адже співпраця з експертами Проекту – це завжди діалог, конструктив та швидка реалізація цілей і нових ідей.

Олексій Сальніков зауважив, що триває співпраця з Проєктом ЄС «Право-Justice» у напрямку утворення нової схеми окружних місцевих судів у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою країни. Експертами Проекту напрацьовано дорожню карту  проведення реформи об’єднання судів та бачення щодо потенціалу оптимізації судів в Україні. Також спільно з Проектом триває запровадження прогресивних європейських практик оптимізації мережі судів.

Т. в. о. Голови ДСА України наголосив, що значних результатів досягнуто в реалізації нової фази Ініціативи Модельні суди підкомпоненту 2.3 Проекту. Значно збільшилась кількість модельних судів – з шести до сімдесяти шести. Модельні суди отримують  консультативну, методичну та матеріальну допомогу. Ініціатива "Модельні суди" об’єднує ініціативи з судового адміністрування та дійсно стала "Майданчиком добрих практик", що спрямований на покращення доступності, клієнтоорієнтованості та безпеки судів не лише для модельних, а для всіх судів України.  «Для ДСА України надзвичайно важливою є співпраця з Проектом, оскільки ми прагнемо, аби кожен суд нашої держави став клієнтоорієнтованим. Наша мета – змінити ставлення суду до користувачів судових послуг та користувачів судових послуг до суду. Суд має бути таким сервісом для громадян, аби люди почувались у суді комфортно», - сказав Олексій Сальніков.

У засіданні взяли участь представники бенефіціарів та реципієнтів Проєкту ЄС «Право-Justice».

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2022 року. Основними напрямами роботи Проекту, серед іншого, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.

Більше за посиланням:

https://dsa.court.gov.ua/dsa/pokazniki-diyalnosti/234/lkjhhgfd