flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Сальніков: «Ми маємо державну підтримку і упевнені у забезпеченні конституційного права громадян на правосуддя»

13 жовтня 2021, 09:08

«Оцінка ситуації через недофінансування судової влади, яку нещодавно зробила Вища рада правосуддя, наочно продемонструвала нинішній стан матеріального та кадрового забезпечення системи правосуддя. І поки напрацьовуються зміни до законодавства для його поліпшення ДСА України щоденно докладає зусиль для підтримання та збереження того потенціалу, який зараз є в українських судах». Про це заявив т.в.о. Голови  Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков.   

Він наголосив на необхідності раціонального підходу до розподілу та витрат виділених з державного бюджету коштів та запевнив, що ДСА України не сидить склавши руки, а займається пошуком джерел фінансування судової системи разом з урядовцями та депутатським корпусом.    

«Комітет Верховної Ради України з правової політики підтримав пропозиції Державної судової адміністрації України щодо збільшення у проєкті Закону України ″Про Державний бюджет України на 2022 рік″ бюджетних призначень ДСА України  на 8 млрд 172,3 млн гривень. Це дасть можливість значно покращити стан із фінансуванням системи правосуддя та, зокрема, забезпечити виплату суддівської винагороди у 2022 році новопризначеним суддям», - зазначив т.в.о. Голови ДСА України Олексій Сальніков.

Крім цього, за його словами, за результатами обговорення на робочій групі з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, напрацьовано інший - альтернативний варіант збільшення бюджетних призначень судів на 2022 рік у сумі 4 млрд 868,1 млн гривень.

Олексій Сальніков нагадав, що на початок 2021 року Державній судовій адміністрації України Держбюджетом були передбачені кошти у сумі 15,6 млрд. гривень. Дефіцит фінансування спонукав частину працівників апарату судів шукати більш оплачувану роботу та залишати суддівську систему. Але завдяки робочій групі з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні у червні до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (від 17.06.2021 № 1558) були внесені зміни та збільшені бюджетні призначення судів на 742 млн грн. 503 мільйони з них пішли на зарплати працівників апарату судів та нарахування на неї, а 239 мільйонів – направлені на поточні видатки (папір, марки, конверти).

За словами Олексія Сальнікова, 6 серпня 2021 року виконано план надходжень від сплати судового збору з урахуванням залишку коштів на початок року. За рахунок понадпланових надходжень до спеціального фонду державного бюджету збільшено бюджетні асигнування судів на 92,1 млн. грн. Вони направлені на оплату комунальних послуг. 

«9 вересня та 5 жовтня 2021 року після відповідних звернень ДСА України Вища рада правосуддя погодила проведення перерозподілу коштів на загальну суму 258 млн. грн., які будуть спрямовані на виплату зарплати працівникам апарату судів. Також до кінця поточного року кошти від понадпланових надходжень до спеціального фонду державного бюджету з урахуванням їх фактичного надходження ДСА України планує спрямовувати на першочергові потреби судів», - поінформував очільник ДСА України Олексій Сальніков.

 

Пресслужба ДСА України