flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України під час розробки нових функціоналів ЄСІТС враховуватиме вплив на ефективність опрацювання документів у судах

08 листопада 2021, 08:01

Представлено та обговорено результати аналізу бізнес-процесів судів, виконаного в рамках реалізації Програми USAID «Справедливість для всіх» на замовлення  Державної судової адміністрації України.

Аналіз проводився з січня по серпень 2021 року і мав на меті сформувати карти існуючих процесів у судах, визначити зайві ланки або прогалини й зони для вдосконалення, щоб зрозуміти, де є доречним впровадження автоматизованих систем задля зменшення завантаженості працівників апарату і суддів. За результатами досліджень стане  можливим оптимізувати судові процедури і покращити доступ громадян до правосуддя через скорочення часу на проходження та вирішення їхніх справ судами.

Основною проблемою, як з’ясувалося в процесі дослідження, є перевантаженість судів роботою із вхідною кореспонденцією – даний процес забирає найбільше часу (близько 80 %) і відповідно фінансові витрати на таку роботу (70-80 %). Це пов’язано з тим, що через недостатнє організаційно-технічне забезпечення у судах здебільшого відсутній повноцінний електронний документообіг.

Серед можливих заходів поліпшення роботи судів експертами пропонується автоматизація рутинних процесів й покращення електронного документообігу. Такий підхід дозволить скоротити у часі етапи опрацювання документів від моменту їхнього отримання судом до початку розгляду справи. Враховуючи тенденцію надходження документів через систему «Електронний суд», яка спостерігається в судах першої інстанції протягом останніх кількох років, за підрахунками експертів, до 2027 року частка надходжень до судів, поданих в електронній формі позовів, може зрости до 71 %, тож суди мають бути до цього готовими.

Наступним кроком народні депутати України, які були присутніми на цьому заході, запропонували утворити робочу групу, до  складу якої увійдуть представники ДСА України, судів, органів суддівського врядування і самоврядування, члени Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та експерти для формування дорожньої карти із впровадження змін у бізнес-процеси судів, щоб вони могли працювати ефективніше, а громадяни отримувати безперешкодний доступ до своєчасно наданих судових послуг.

В обговоренні результатів аналізу бізнес-процесів судів та підготовки рекомендацій щодо їхнього вдосконалення взяли участь члени Ради суддів України, народні депутати України, судді апеляційних загальних судів, представники ДСА України та територіальних управлінь ДСА України, апеляційних загальних судів, Програми USAID «Справедливість для всіх».

Презентація, що відбулася 4 листопада 2021 р., доступна за посиланням - https://bit.ly/3q7J4vk

Довідково:

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливість для всіх» працює в Україні з жовтня 2021 року.

Метою Програми USAID «Справедливість для всіх» є просування ідеї справедливості для всіх через зміцнення системи правосуддя, послуг у сфері юстиції та залучення суспільства, щоб забезпечити адекватне реагування на правові проблеми та потреби українців у правосудді.

Програма USAID «Справедливість для всіх»  ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх проектів USAID «Нове правосуддя»,  «Україна: верховенство права», «Справедливе правосуддя» та використовує їх досягнення для координації тісної співпраці з українськими партнерами, проектами USAID та Уряду США й іншими проектами міжнародних донорських організацій в Україні.