flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представлено кращий досвід із впровадження сервісів для вразливих користувачів суду

18 листопада 2021, 09:29

"Менше ніж за один рік у багатьох судах України розпочали роботу та вже діють різноманітні сервіси для вразливих категорій відвідувачів суду, - що є результатом спільної роботи експертів проекту ЄС "Право-Justice", працівників апаратів судів, координаційних центрів з надання безоплатної правової допомоги, навчальних закладів", - наголосив 17 листопада 2021 р. у вітальному слові під час конференції "Кращі українські практики із впровадження сервісів для вразливих користувачів суду" тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков.

 Захід проводився в режимі відеоконференції та організований Проектом ЄС "Право-Justice" у рамках реалізації нової фази Ініціативи "Модельні суди" спільно з Державною судовою адміністрацією України.

"Для Державної судової адміністрації України питання запровадження сервісів для вразливих категорій відвідувачів суду є дуже важливим, оскільки  реалізація таких ініціатив підвищить рівень клієнтоорієнтованості судів. Одним із напрямів та заходів покращення доступу до правосуддя щодо взаємодії з суспільством, визначених у Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки, є запровадження спеціальних заходів інформаційно-психологічної підтримки учасників судового процесу, що включають можливість утворення волонтерської служби для надання інформаційної підтримки потерпілим та свідкам. Надзвичайно вдячний експертам Проекту ЄС "Право-Justice" за реалізацію Ініціативи "Модельні суди" та об'єднання зусиль у цьому напрямі", - сказав Олексій Сальніков.

"Ми дуже раді, що так багато судів з усієї України долучені до Ініціативи "Модельні суди". Ми бачимо реальні зміни в роботі судів у поліпшенні клієнтоорієнтованості. Вважаю, що великим успіхом є те, що на сьогоднішній конференції ми представляємо лише український досвід. Впевнена, що український досвід з впровадження сервісів для вразливих користувачів суду буде цікавий іншим країнам Європи", - сказала у вітальному слові головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галлант.

Голова Служби судової охорони  Валерій Бондар, голова Ради суддів України Богдан Моніч, перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка, начальник відділу підготовки працівників апарату судів Національної школи суддів України Наталія Тимощук у вітальних словах наголошували на актуальності питань підвищення сервісів для вразливих користувачів суду та потребі якісної їх реалізації.

Головна національна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice" Поліна Лі та експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice" Євгенія Бондаренко представили учасникам конференції  досягнення та виклики впровадження сервісів для вразливих користувачів суду.

Усього експертами проекту підготовлено 65 сертифікованих тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду. Серед  тренерів судді, працівники апаратів судів, викладачі Національної школи суддів України, представники Національної поліції України, Служби судової охорони, системи органів безоплатної правової допомоги та громадськості. Наразі тренери самостійно передають набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейський практик із забезпечення доступу до правосуддя для вразливих користувачів суду. Тренерами успішно реалізовано більше сорока  проектів з впровадження спеціальних сервісів, утворено спільноту однодумців. Під час реалізації своїх проектів із впровадження спеціальних сервісів  тренери найчастіше долали такі виклики як інертність з боку органів державної влади, складність налагодження міжінституційної співпраці, відсутність фінансування та карантинні обмеження.

Представники українських судів презентували присутнім власні напрацювання з питань впровадження сервісів для вразливих користувачів суду. Зокрема, про свій досвід розповіли представники Вугледарського міського суду Донецької області, Славутського міськрайонного суду Хмельницької області, Тернопільського міськрайонного  суду Тернопільської області, Нововоронцовського суду Херсонської області, Волинського апеляційного суду, інші.

Досвідом міжвідомчої співпраці у процесі впровадження сервісів для вразливих користувачів суду поділились представники Барського районного суду Вінницької області, Вінницького апеляційного суду, Вінницького міського суду Вінницької області, регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області, управління дотримання прав людини Національної поліції України, ВГО "Правозахисна спілка інвалідів".

Також під час конференції відбулось підписання Меморандуму про співпрацю щодо впровадження волонтерського сервісу між Інгулецьким районним судом міста Кривого Рогу та Криворізьким центром надання безоплатної правової допомоги.

 

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2022 року. Основними напрямами роботи Проекту, серед іншого, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.

У межах Проекту ЄС "Право-Justice" реалізовується підкомпонент 2.3 "Модельні суди", який має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. В шести модельних судах  заплановано впроваджувати кращий європейський досвід із судового адміністрування. Планується, що вдалий досвід модельних судів буде поширений на всі українські суди.

З березня по грудень  2021 року Проект реалізовує Нову фазу Ініціативи "Модельні суди", яка покликана об’єднати кращий міжнародний та український досвід, а також стати майданчиком для обміну добрими практиками, спрямованими на покращення доступності, клієнтоорієнтованості та безпеки судів. У березні Проектом оголошено конкурс на добір 50 судів, але зважаючи на велику кількість судів, які виявили бажання долучитись  до Ініціативи  прийнято рішення про збільшення кількості учасників нової фази Ініціативи "Модельні суди" до 70. Станом на 24 березня 2021 року в Україні 75 модельних судів (6 – які визначенні модельними в 2018 році, 69 – нова фаза Ініціативи). Крім того, до нової фази  Ініціативи учасником долучилась Національна школа суддів України.