flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України консолідує зусилля з Консультативною місією Європейського Союзу в Україні

14 грудня 2021, 10:10

Питання співпраці в напрямі реалізації законодавства з протидії домашньому насильству обговорено під час робочої зустрічі заступника Голови Державної судової адміністрації України Сергія Чорнуцького з представниками Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС), яка відбулась 13 грудня 2021 року.

Під час зустрічі Ніколай Начов повідомив, що експертами КМЄС в Україні здійснено аналіз застосування в Донецькій та Запорізькій областях законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству та встановлено недостатнє застосування програм для кривдників. Крім того, дослідження Фонду народонаселення – UNFPA засвідчило наявність аналогічної проблеми на територіях інших областей. Зважаючи на результати проведених досліджень, оцінок та виявлених проблемних питань, необхідно покращити механізм застосування програм для кривдників.

Старший радник з кримінальної юстиції/судової влади, експерт КМЄС в Україні, Гідо Острайш зауважив, що є потреба покращення обізнаності суддів про дію регіональних програм для кривдників та порядку їх застосування.

 

Україна є однією з небагатьох держав світу, в якій реалізуються програми, спрямовані на корекцію насильницької моделі поведінки для осіб, які вчиняють домашнє насильство.

Відповідно до частини десятої пункту 1 статті 1 Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству"  програма для кривдника – це комплекс заходів, спрямованих на зміну насильницької поведінки кривдника та формування в нього нової, неагресивної психологічної моделі поведінки, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, у тому числі до виховання дітей, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків.

Кривдник може потрапити на Програму за рішенням суду або з власної ініціативи. Корекція поведінки кривдника не лише допомагатиме налагодженню гармонійного життя в родині, а й поліпшує майбутнє.

Заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький повідомив присутнім про повноваження ДСА України щодо реалізації законодавства в питаннях протидії домашньому насильству. За результатами зустрічі сторони домовились про подальшу співпрацю та проведення ряду спільних заходів  з протидії домашньому насильству.

У зустрічі взяли участь: старший радник з кримінальної юстиції/судової влади, експерт КМЄС в Україні Гідо Острайш, експерт з питань реформування прокуратури КМЄС України в м. Маріуполі Григорій Жураківський, експерт з питань верховенства права КМЄС України в м. Маріуполі Ніколай Начов, начальник юридичного управління ДСА України Тетяна Опанасюк, заступник начальника управління-начальник відділу судової статистики, діловодства та архіву суду управління інформатизації та судової статистики ДСА України Антоніна Поліщук, працівники управління забезпечення діяльності керівництва ДСА України.

 

Довідково: Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні офіційно розпочала роботу в Києві 1 грудня 2014 року.
КМЄС не має виконавчих повноважень. Місія надає підтримку державним органам України у послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки шляхом стратегічних консультацій і практичної підтримки заходів з реформування згідно зі стандартами ЄС та міжнародними принципами належного врядування та дотримання прав людини.