flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Авдіївський міський суд Донецької області відновив роботу після більш як 7-річної перерви

11 лютого 2022, 14:19

11 лютого 2022 року розпочав відправлення правосуддя Авдіївський міський суд Донецької області.

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, відкриваючи урочистості, відзначив, що поновлення роботи суду відбулось завдяки спільній зваженій роботі. "У першу чергу вдячний всім місцевим органам державної влади,  які приклали багато зусиль задля відновлення роботи суду. Вдячний Вищій раді правосуддя, Державній судовій адміністрації України, Територіальному управлінню ДСА України в Донецькій області за ефективну спільну роботу та досягнення мети. Вдячний колективам Селидівського та Добропільського міськрайонних судів Донецької області за те, що забезпечували конституційне право громадян на судовий захист. Адже саме ці суди розглядали судові справи, підсудні Авдіївському  міському суду Донецької області з метою  забезпечення доступу до правосуддя та дотримання розумних строків під час розгляду  справ. Сподіваюсь, що український  прапор замайоріє над кожним українським судом Донецької та Луганської областей, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях" – сказав Всеволод Князєв.

Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева подякувала всім за спільну працю та відзначила важливість такого заходу не лише для громадян української держави, а й для світового співтовариства, адже мова йде про доступ до правосуддя, і хоч він не був обмежений проте такий доступ був надзвичайно віддалений від мешканців м. Авдіїви та був ускладнений великою відстанню. "Функціонування суду - це одне із фундаментальних  прав людини. Програма ООН із відновлення та розбудови миру і в майбутному продовжить підтримувати Україну в питаннях відновлення миру та забезпечення доступу до правосуддя в умовах збройного конфлікту, що триває на сході України" – сказала пані Дафіна.

З вітальним словом з нагоди відновлення роботи суду  виступив Голова Етичної ради, суддя Верховного Суду Лев Кишакевич.

"Довгоочікуване відновлення роботи Авдіївського суду – приклад спільних дій органів влади як на місцевому, так і на державному рівні, громадських організацій та міжнародних партнерів з розвитку.  Надзвичайно важливим є крок із повернення до мирного життя мешканців міста Авдіївка в частині можливості захисту і відновлення своїх прав. Наступним етапом має стати відновлення правосуддя для інших громадян, навіть тих, які знаходяться за лінією розмежування, тобто фактично наближення правосуддя до людей, які територіально віддалені від підконтрольної Україні території", - наголосив т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков.

"ДСА України і надалі працювати над питаннями відновлення та ремонту приміщення Авдіївського суду та будемо звертатись до органів місцевої влади щодо наближення правосуддя для жителів Ясинуватського району", - додав очільник ДСА України.

Олексій Сальніков висловив подяку всім, хто долучився та був задіяний у відновленні роботи суду та доклав зусилля, аби суд відновив роботу та передав   вітальні адреси від народних депутатів України Андрія Костіна та Сергія Демченка.

В урочистостях з нагоди відновлення роботи суду взяли участь: Віталій Саліхов, член Вищої ради правосуддя; Лев Кишакевич, Голова Етичної ради, суддя Верховного Суду; Олена Журавська, секретар Ради суддів України; Валерій Бондар, Голова Служби судової охорони; Олександр Лісовий, Голова Донецького апеляційного суду; Муса Магомедов, народний депутат України; Ігор Мороз, перший заступник голови Донецької облдержадміністрації; Руслан Осипенко, начальник Головного управління Національної поліції України в Донецькій області; Павло Угровецький, керівник Донецької обласної прокуратури; Віталій Литовка, генеральний директор Авдіївського коксохімічного заводу; Сергій Пронін, в. о. голови Авдіївського міського суду; Віталій Барабаш, керівник Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації; Артур Колмаков, керівник Костянтинівської окружної прокуратури; судді та працівники апаратів судів Донецької області.

Відео за посиланням: https://youtu.be/A3T_KDM1Se8 

 Довідково: до припинення роботи у 2014 році Авдіївський міський суд Донецької області розміщувався на умовах договору оренди в частині п’ятиповерхової житлової будівлі за адресою: вул. Комунальна, 14, м. Авдіївка Донецької області (гуртожиток ПрАТ "Авдіївський коксохімічний завод", 1980 років побудови).

З метою відновлення роботи Авдіївського міського суду Донецької області ДСА України звернулась до ПрАТ "Авдіївський коксохімічний завод" щодо можливості передачі в оренду Територіальному управлінню Державної судової адміністрації України в Донецькій області приміщення, в якому розміщувався суд до припинення його роботи.

ДСА України спільно з Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Донецькій області вжили заходів щодо укладання договору оренди вищезазначеного нерухомого майна.

У приміщенні суду загальною площею 428,6 кв. м наявні 4 кабінети суддів, 2 зали судових засідань без нарадчих кімнат, службові приміщення для працівників апарату суду, приміщення для конвою та обвинувачених (підсудних) засуджених (2 камери). Для відвідувачів та конвойної служби облаштовано два окремі входи.