flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв: «25 мільйонів гривень щомісяця судді ВС перераховуватимуть на потреби армії»

14 березня 2022, 11:01

«25 мільйонів гривень щомісяця судді ВС перераховуватимуть на потреби армії» - про це Голова Верховного Суду Всеволод Князєв сказав у програмі Українського радіо журналістці Наталії Соколенко (посилання на програму:  https://cutt.ly/cACOlZg) .

Всеволод Князєв також зазначив, що ті суди, які нині знаходяться на окупованих територіях припинили свою роботу, судді перебувають у дуже небезпечній ситуації. Від окупантів надходять пропозиції працювати на російську федерацію, працювати суддями. Наші судді з окупованих територій відмовляються від цих пропозицій, ховаються від переслідувань російських окупантів.

«На жаль, деякі суди в Херсонській області були захоплені, у руки окупантів потрапили особові справи суддів, судові справи. Вони заволоділи адресами, телефонами суддів, інших громадян, і на сьогодні погрожують та здійснюють переслідування цих суддів. Намагаємось допомогти, але в Херсонській області ситуація дуже і дуже складна. Непроста ситуація в Ірпені, в Запорізькій області»- сказав Голова ВС.

За інформацією очільника Верховного Суду за час війни вже 17 будівель судів зруйновано або знищено, у них припинено відправлення правосуддя. Суди, які знаходяться в зонах конфлікту, тобто під контролем української влади, продовжують розгляд, за можливості, термінових справ, до яких відносяться питання щодо кримінального процесу та інші термінові справи, наприклад встановлення певних фактів у цивільному процесі.

Обмежено працює також Верховний Суд і розглядає тільки термінові справи, зокрема справи, пов’язані з різними питаннями підсудності за Кримінальним процесуальним кодексом України. Разом з тим, як зазначає Всеволод Князєв, судді всіх інстанцій та юрисдикцій долучаються до волонтерської діяльності, велика кількість суддів-чоловіків вступили в територіальну оборону, взяли зброю і захищають Нашу Країну зі зброєю в руках.

Окремо Голова ВС наголосив, що до ініціативи Верховного Суду про перерахування суддівської винагороди на потреби Збройних Сил України, долучилися всі судді апеляційних та місцевих судів.

«Ми прийняли рішення, що відповідно до інстанційності, судді Верховного Суду перераховуватимуть для потреб ЗСУ 60% суддівської винагороди, апеляційних - 50%,  а судді місцевих судів – 40%. Такі відрахування триватимуть до закінчення воєнного стану» - наголосив Всеволод Князєв.

Також він зазначив, що відповідно до його розпоряджень наразі змінено підсудність для 99 судів України.

Пресслужба ДСА України