flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ресурси Електоронного суду, як гарантія безперешкодного доступу громадян до правосуддя

11 квітня 2022, 14:30

У Державній судовій адміністрації України вкотре нагадують громадянам, що всі її електронні інструменти в умовах воєнного стану працюють у штатному режимі. І саме ці електронні системи дозволяють забезпечувати сталий і безпечний доступ громадян до правосуддя.

"Війна у державі, жорстока агресія російських загарбників стосовно мирних мешканців України, злочинне знищення інфраструктурних об’єктів та органів й установ системи правосуддя в тому числі спонукали нас до пошуку швидких й ефективних рішень, котрі в умовах воєнного стану все ж допомагають забезпечувати українцям сталий доступ до правосуддя", - прокоментував ситуацію заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький.

Він зазначив, що вже 11 березня 2022 року державним підприємством "Центр судових сервісів", що належить до сфери управління ДСА України, було впроваджено новий функціонал підсистеми відеоконференцзв’язку, який стосується трансляцій судових засідань в режимі онлайн і полягає в значному спрощенні процедури.

Тепер, при застосуванні нового функціоналу непотрібно при кожній потребі трансляції судового засідання попередньо звертатися до адміністратора для забезпечення ним відповідної технічної можливості. Не потрібно також витрачати час працівників апарату суду та адміністратора на попередню комунікацію та організацію відео трансляції. Тепер це робиться проставленням однієї відмітки в підсистемі відеоконференцзв‘язку.

Як повідомляє виконувач обов'язків директора державного підприємства «Центр судових сервісів» Андрій Слюсаренко, вказаний функціонал можна і потрібно застосовувати для справ, які мають значний суспільний інтерес.

Вже з 8 квітня 2022 року запрацював функціонал, який надає можливість користувачам надсилати документи до Електронних кабінетів інших учасників перед відправкою до суду з отриманням підтвердження (квитанції) про доставку таких документів. Розробником функціоналу також виступило ДП «Центр судових сервісів». Вказаний функціонал реалізовано на виконання п. 29 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21.

«Реалізація вказаних функціоналів дозволяє не тільки подавати справи до суду, а й розглядати їх без присутності представників сторін у судовій залі. Так ми говоримо, що це зручно, це економить час, але, що надзвичайно важливо в нинішніх умовах воєнного часу, це безпечно». – підсумовує роботу функціоналів т.в.о. Голови ДСА України Олексій Сальніков.

Він також зазначив, що електронні системи правосуддя почали приваблювати учасників судових процесів, про що свідчать сухі статистичні данні.
Так за період з 24 лютого по 11 квітня проведено 9 298 судових засідань у режимі відеоконференцзв’язку. У підсистемі за вказаний період зареєстровано 1 890 нових користувачів. Відправлено до суду 28 544 заяви/клопотання. У підсистемі за цей період зареєстровано 1 664 нових користувачі. 

Контакт-центром судової влади та службою технічної підтримки роботи судів опрацьовано 8 580 звернень.

Пресслужба ДСА України