flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Воєнний стан: здійснення правосуддя адміністративними судами

11 квітня 2022, 16:06

11–12 квітня 2022 року Національна школа суддів України проводить підготовку суддів і працівників апаратів окружних та апеляційних адміністративних судів “Здійснення правосуддя адміністративними судами в умовах війни: проблеми, виклики, шляхи вирішення” у програмі "Zoom".

Підготовку організовано та проведено відділом підготовки суддів разом з відділом спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, Дніпровським, Одеським та Харківським регіональними відділеннями Національної школи суддів України.

Дводенні навчання відкрили ректор Микола Оніщук та проректор Наталія Шукліна. Ректор зазначив, що проведення дводенного заходу для суддів буде корисним при здійсненні ними правосуддя в воєнний час. А проректор ознайомила учасників з темою та програмою заходу.

Також з вітальними словами до учасників та учасниць звернувся голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович. Він, зокрема, розповів про стан здійснення правосуддя адміністративними судами різних регіонів та окреслив проблеми, які виникли у зв’язку з російською агресією. Поділився напрацьованими пропозиціями законодавчих змін щодо можливості та необхідності використання дистанційного розгляду справ для забезпечення прав громадян на справедливий суд.

Модерувати захід було запрошено начальницю відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Любов Гончар.

Перший день підготовки розпочався лекцією щодо здійснення правосуддя в умовах війни судді, голови Закарпатського апеляційного суду, кандидата юридичних наук Ганни Фазикош.

Рішення Конституційного Суду України від 6 квітня 2022 року (справа про посилений соціальний захист військовослужбовців) прокоментувала суддя Конституційного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Юровська.

Начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей презентувала слухачам інформацію стосовно функціонування Європейської системи захисту прав людини і викликів в результаті російського вторгнення в Україну.

Традиційно зацікавленість слухачів викликала лекція щодо психологічної адаптації до роботи в умовах воєнного стану заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктор психологічних наук Андрія Маслюка.

На завершення першого дня навчання слухачі переглянули відео-лекції за матеріалами тренінгу "Доступ до публічної інформації в світлі Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів" заступника начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності суддів та органів суддівського врядування Національної школи суддів України Олександра Іщенка та експертки Ради Європи Тетяни Олексіюк.

У ході другого дня підготовки судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду нададуть слухачам інформацію та обговорять проблемні питання щодо:

– загальних положень змін в оподаткуванні під час воєнного/надзвичайного стану (Наталія Блажівська, докторка юридичних наук, доцентка);

– окремих аспектів та особливостей оподаткування в період дії воєнного стану (Ірина Желтобрюх, докторка юридичних наук);

– особливостей розгляду пенсійних та інших соціальних спорів окремих категорій громадян (Анна Бучик).

Новели трудового законодавства та законодавства про проходження публічної служби в умовах воєнного часу, останню практику Європейського суду з прав людини та принципи Конвенції у спорах публічних службовців обговорять зі слухачами суддя Вищого адміністративного суду України, кандидатка юридичних наук Світлана Головчук, начальник відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Любов Гончар та директор відділу "Тестологічний центр" Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Михайло Цуркан.

Корисною для суддів буде інформація начальника відділу супроводу онлайн-сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу Державного підприємства "Інформаційні судові системи" Вадима Коваля щодо Концепції побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), роботі в ЄСІТС: підсистема "Електронний суд", використання модулю "Електронний кабінет", а також реєстрації процесуальних документів, що надійшли через підсистему "Електронний суд”2 роботі з електронною справою та створення електронних документів.

У ході підготовки слухачі матимуть можливість обговорити актуальні питання та обмінятися власним досвідом. Після завершення заходу буде проведене анкетне опитування щодо якості й корисності проведення підготовки.

За результатами роботи усі слухачі, які долучилися до навчання, отримають електронний Сертифікат Національної школи суддів України.

За інформацією НШСУ Пресслужба ДСА України