flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Війна – не статистика! Це людські долі!

13 квітня 2022, 18:32

13 квітня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів онлайн–семінар “Відповідальність за правопорушення в умовах воєнного стану”.

Відкриваючи захід, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук привітав  його учасників та зазначив, що тематика кримінальної відповідальності сьогодні є домінуючою, оскільки країна перебуває у стані війни і парламент вніс низку змін у законодавство України, в тому числі і в галузь кримінального права. З огляду на це вважаємо, що запропонований вашій увазі семінар буде актуальним та, відповідно, практично-орієнтованим.

Впродовж воєнного стану Національна школа суддів України забезпечує діалог між суддями та виступає майданчиком для обговорення важливих питань життєдіяльності судової системи. Свідченням цьому є те, що за вказаний  період установа  провела навчання для півтори тисячі суддів,- резюмував ректор.

До проведення заходу запрошено авторитетних доповідачів, зокрема: членкиню Вищої ради правосуддя Інну Плахтій; доцента кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, голову Європейського комітету із запобігання катуванням та нелюдському чи принизливому поводженню або покаранню при Раді Європи (2015-2021) Миколу Гнатовського; суддю Львівського апеляційного суду Ігоря Стельмаха; завідувача кафедри європейського права Львівського національного університету ім. І. Франка, доктора юридичних наук, професора Михайла Микієвича; доцента кафедри давньої історії України та архівознавства історичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка, кандидата юридичних наук Степана Білостоцького.

Семінар на анонсовану тему мав на меті поглибити знання суддів про притягнення до відповідальності за правопорушення в умовах воєнного стану, зокрема про вплив на кваліфікацію злочину та призначення покарання такої обставини як воєнний стан.

Онлайн-захід розпочато із екскурсу в історію та висвітлено питання статусу мирного населення в умовах війн. Далі за програмою висвітлювалася тема вступу України в Європейський Союз крізь призму наслідків війни; аналізувалась національне законодавство щодо військових злочинів та практика Європейського суду з прав людини щодо збройних конфліктів; обговорювався статус судів і суддів в період воєнного стану.

По завершенню семінару суддям-учасникам видано електронний Сертифікат Національної школи суддів України.

За інформацією НШСУ Пресслужба ДСА України