flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Здійснення правосуддя господарськими судами в умовах війни

14 квітня 2022, 17:51

14–15 квітня 2022 року Національна школа суддів України провела всеукраїнську підготовку суддів місцевих та апеляційних господарських судів "Здійснення правосуддя господарськими судами в умовах воєнного стану: проблеми, виклики, шляхи вирішення".

Підготовку відкрили ректор Микола Оніщук, проректор Наталія Шукліна та суддя Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду, секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Тетяна Дроботова.

Ректор у виступі зазначив, що незважаючи на надзвичайні умови, в яких перебуває країна, вся судова система і Національна школа суддів України не припиняли здійснювати свої функції. Він також зауважив, що проведені заходи стали платформою для міжсуддівського спілкування. Окрім того, спостерігалася безпрецедентна активність, зокрема, протягом місяця більше двох тисяч українських суддів взяли участь у навчанні. Ректор поінформував, що Національна школа суддів України провела навчання для голів та заступників голів судів, участь взяли більше двохсот двадцяти керівників суддівських установ, що свідчить про актуальність тематики підготовок.

Тетяна Дроботова наголосила, що належна підготовка суддів є неодмінною умовою для здійснення судочинства. Вона відзначила, що обговорення актуальних проблем під час навчання є гарантією якісної професійної діяльності суддів.

Модерувала підготовку проректор Наталія Шукліна, яка акцентувала увагу на важливості теми навчального заходу та ознайомила суддів з вебінаром,  який буде проведено 21 квітня НШСУ у співпраці з програмою USAID “Справедливість для всіх” для суддів та працівників апаратів судів на тему: “Розуміння критичного інциденту та тривалого стресу” за участі британського експерта – доктора психіатрії та поведінки Салеха Думада.

Розпочали навчання судді Сьомого апеляційного адміністративного суду, голова Ради суддів України Богдан Моніч та Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний, які під час інтерактивної лекції приділили увагу висвітленню проблеми та шляхів вирішення стосовно здійснення правосуддя господарськими судами в умовах війни.

Слушним та корисним для суддів був огляд відступів Великої Палати Верховного Суду у господарських справах секретаря Великої Палати ВС Лариси Рогач.

Суддя Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду, секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності, кандидат юридичних наук Тетяна Дроботова розкрила важливе питання щодо здійснення судового провадження під час розгляду справ у суді першої інстанції за практикою Верховного Суду.

Доцільним для використання в роботі суддів була доповідь заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктора психологічних наук Андрія Маслюка, який під час спілкування запропонував низку практичних вправ, що сприятимуть психологічній адаптації до роботи в умовах воєнного стану.

Виступ судді Верховного Суду у Касаційному господарському суді Олександра Банаська другого навчального дня буде спрямований на обговорення актуальної судової практики Верховного Суду стосовно застосування законодавства про банкрутство.

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді, доктор юридичних наук, професор Віталій Уркевич присвятить свою презентацію спорам щодо функціонування фермерських господарств та ознайомив учасників і учасниць навчального заходу з відповідною практикою Верховного Суду.

Під час спілкування з колегами суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді, доктор юридичних наук Олена Кібенко ознайомить з правовими режимами надання тимчасового захисту українцям у різних країнах.     

Упродовж підготовки судді матимуть змогу вдосконалити свої знання щодо професійної діяльності у період воєнного часу, взяти участь в обговоренні порушених тем, подискутувати та обмінятися думками з актуальних питань судочинства.

За інформацією НШСУ Пресслужба ДСА України