flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 5 травня відновлено підсудність для судів Чернігівської області

05 травня 2022, 13:05

З п’ятого травня 2022 року відновлено територіальну підсудність для усіх 25 судів Чернігівської області. Розпорядження про відновлення правосуддя видав Голова Верховного Суду Всеволод Князєв напередодні. Тоді ж керівники органів та установ системи правосуддя відвідали з робочою поїздкою Чернігівський апеляційний суд та зустрілися з керівництвом області.

Власне, у робочій поїздці взяли участь Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, Голова ДСА України Олексій Сальніков, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, Голова Служби судової охорони Валерій Бондар, народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Павло Павліш та Максим Дирдін. Вже в Чернігові вони мали зустріч з Головою Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеславом Чаусом головою Чернігівського апеляційного суду Геннадієм Салаєм, суддями та працівниками апарату судів.

Під час зустрічі, присвяченої відновленню роботи судів, Голова ВС Всеволод Князєв подякував керівництву Чернігівського апеляційного суду, головам судів першої інстанції, територіальному управлінню Державної судової адміністрації України та керівництву Служби судової охорони за докладені зусилля для якнайшвидшого відновлення здійснення правосуддя на Чернігівщині.

Також очільник ВС висловив вдячність суддям і працівникам апаратів тих судів, які взяли на себе додаткове навантаження, розглядаючи справи, передані із судів Чернігівської області.

"Наша зброя проти ворога – це законні та справедливі судові рішення, якими буде завершено розгляд справ стосовно колаборантів і зрадників, а також щодо стягнення шкоди, завданої внаслідок збройної агресії РФ. 14 квітня 2022 року Верховний Суд ухвалив рішення, у якому дійшов висновку про те, що країна, яка вдалася до агресивної війни, не заслуговує на повагу до її судового імунітету. Це означає, що суди України мають право розглядати справи про стягнення шкоди з РФ. Це великий обсяг роботи, але я переконаний, що ми з цим впораємося", – наголосив Всеволод Князєв.

Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков також подякував працівникам судів та особисто голові Чернігівського апеляційного суду за збереження майна судів там, де це було можливо. Разом з тим, Олексій Сальніков зазначив, що свідомий того, що більшість місцевих судів Чернігівщини були варварськи розграбовані окупантами й територіальному управлінню доведеться багато зусиль докладати, щоб відновити матеріально-технічний стан судів. Початком в цьому процесі стали комп’ютери, які передав Олексій Сальніков від імені очільників судової влади.

"Ми щиро вітаємо відновлення здійснення правосуддя в судах Чернігівської області, бо це, в першу чергу, гарантія для людей у відновлені їхніх прав та свобод, а з іншого – це збільшення надходжень з судового збору, який забезпечуватиме не тільки підтримку судової влади, а фінансової системи країни", - наголосив Олексій Сальніков.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, звертаючись до присутніх, звернув увагу на відповідальності судової влади перед громадянами за дотримання законності в умовах воєнного часу.

"Ми зараз стоїмо перед викликами, які принесла нам війна. І ми розуміємо, що в судах з’явиться багато справ, які будуть позначені саме цим страшним словом "війна" - це справи про державну зраду, про колаборацію, про мародерство, про знищення майна і злочини проти людяності, до яких вдавався ворог на нашій території. Це зовсім нова практика для нас, якщо говорити юридичними термінами, і це ще вищий рівень відповідальності перед народом і державою, бо всі ці справи ляжуть у загальну справу з розслідування злочину агресії росії проти нашої держави", - підкреслив Голова Ради суддів України.

Народні депутати України, члени Комітету ВРУ з питань правової політики Павло Павліш та Максим Дирдін також привітали присутніх з відновленням правосуддя й обидва висловили сподівання, що вже найближчим часом зможуть привітати суддів Херсонщини, яка зараз знаходиться в повній окупації ворога та Миколаївщини, яка завзято стримує ворога на своїх рубежах, не даючи йому просунутися вглиб держави.

Приємним моментом зустрічі також стало відзначення почесними відзнаками працівників Служби судової охорони, які найкраще проявили себе у воєнних умовах під час окупації області ворогом. Бійців ССО нагородили Голова служби Валерій Бондар та Голова ВС Всеволод Князєв.

У підсумку зустрічі до присутніх звернувся Голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус. Він зазначив, що відновлення правосуддя судами області є підтвердженням відновлення діяльності усіх гілок влади, а присутність в області, на цій події, представників і законодавчої, і судової, і виконавчої влади є ніщо інше, як утвердження позицій України на звільненій території області.

"Це добрий знак. Це свідчення того, що ворог відповідатиме за свої злочини відповідно до українського та міжнародного законодавства – по іншому не буде. Чернігівщина добре знає про настрої, які панують в Росії та Білорусі, з якими ми межуємо, знаємо, які сили вони зосереджують на кордоні, щоб нас залякувати, але їм це не вдасться. Ваша робота буде тому підтвердженням", - підсумував очільник Чернігівщини.

Пресслужба ДСА України