flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розклад судових засідань, пов'язаних зі збройним конфліктом в Україні, з 19-23 вересня 2022 року

19 вересня 2022, 09:29

Відразу дві нові справи про воєнні злочини розглядатимуть київські суди наступного тижня. Одна з них стосується подій до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, друга - після. Розповідаємо про обидві. 

 

Андрій Хітров - військовослужбовець зведеного підрозділу управління росгвардії в Кемеровській області. Його обвинувачують у катуванні, побитті та знущаннях над місцевими жителями в Гостомелі, що на Київщині, кваліфікуючі це як “порушення правил та звичаїв війни”. 

"Прокурори Київської обласної прокуратури спільно з СБУ зібрали докази того, що він (Хітров. - МІПЛ) разом із іншими російськими військовослужбовцями у березні 2022 року в окупованому Гостомелі "кошмарили" населення незаконними обшуками. Шукаючи українських захисників та правоохоронців, загарбники вибивали вікна і двері. Під час одного з обшуків окупанти залякували цивільних зброєю", - повідомляла у травні цього року тодішня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. 

За її словами, знущання доходили до того, що росіяни змушували людей повністю роздягатися. Після цього їх тримали в підвалі. Бранців били прикладами зброї по ребрах і ногах, погрожували зброєю та імітували страту. 

Відомо, що Хітров примусово захопив квартиру місцевого жителя у Гостомелі, де оселився. Згодом разом із товаришами він почав влаштовувати обшуки в будинках на вулицях Пушкінська і Святотроїцька.

Вони посадили “на підвал” близько 50 людей. При цьому Хітров говорив людям, що це фільтраційні заходи. 

Судитимуть російського військового, швидше за все, заочно. Засідання у його справі відбудеться 20.09 о 16:00 в Солом’янському районному суді Києва.

Порушенням Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни є не лише фізичне насильство над цивільними, а й пропаганда вступу до окупаційної армії. Саме за це судять начальника відділу патріотичного виховання Кримпатріотцентру Олега Криворученка

Він працював на цій посаді з 2018 року. За даними прокуратури, "здійснював реалізацію політики держави-окупанта, спрямованої на пропаганду військової служби в армії РФ серед української молоді на півострові".  

Іншими словами, проводив для дітей і підлітків різні військово-патріотичні заходи, рекламуючи їм службу в окупаційній армії. 

З такими ж закликами Криворученко не раз виступав у засобах масової інформації. 

"Політика РФ щодо мілітаризації  півострова та його мешканців носить систематичний і широкомасштабний характер. Значна частина такої політики спрямована саме на дітей, які легко піддаються впливу, а, враховуючи обов’язковість частини програм «військово-патріотичного виховання», у молоді фактично не лишилося вибору окрім як служити в армії держави-окупанта", - йдеться у повідомленні прокуратури АР Крим. 

Там також нагадують, що стаття 51(1) Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року забороняє такі дії. 

Судитимуть Криворучка також заочно. Засідання відбудеться 22.09 о 10:00 в Шевченківському районному суді Києва.

Також наступного тижня відбудуться засідання у справах, про які повідомлялося раніше:

Олександр Кабашний (https://cutt.ly/3Puf36G) — Дарницький районний суд Києва, 22.08, 09:00;

Євген Бражников (https://cutt.ly/ZC528ei) — Оболонський районний суд Києва, 20.09, 15:00;

Володимир Коваленко (https://cutt.ly/RJxEwzx) – Подільський районний суд Києва, 20.09, 16:00.

До Вашої уваги перелік судових засідань, пов'язаних зі збройним конфліктом в Україні на тижні з 19 по 23 вересня 2022 року у судах України та Києва.

1) розклад засідань у судах України;

2) розклад засідань у судах м. Київ.

Інформація від ГО "Медійна ініціатива за права людини"