flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди в умовах війни: Як вистояв в окупації та відновив роботу Макарівський районний суд Київської області

25 листопада 2022, 15:15

Повномасштабне російське військове вторгнення в Україну та введення воєнного стану на всій території держави, безумовно, вплинуло на процес здійснення правосуддя. Проте, живучі в реаліях сьогодення, бачимо, що важко забезпечити безперебійну діяльність державних інституцій так, як це  було в Україні у мирний час. Однак, держава максимально старається налагодити й забезпечити стабільну роботу її органів. Наші воїни дуже мотивовані та не залишать ворогу жодного шансу. Ворог деморалізований та тікає з нашої землі, залишаючи після себе розруху, міни та багато роботи з відновлення, саме тому, на деокупованих територіях у нас попереду дуже багато роботи.

Проте, і судовій гілці влади вже є про що розказати, адже суди в колишніх окупованих регіонах вже відновили свою роботу. Так, навіть попри дуже складний час в окупації та під час активних бойових дій, вже 6 травня 2022 року, було відновлено підсудність судових справ Макарівського районного суду Київської області.

Керівниця апарату Макарівського районного суду Світлана Голінко, згадуючи ті події каже, що після початку активних боїв, вже 25 березня було прийняте рішення про зупинення роботи суду задля збереження життів і суддів і працівників. За її словами, ворог почав спочатку обстрілювати окрайок, а потім дуже інтенсивно центр Макарова. Деякі працівники апарату суду, у кого були маленькі діти, одразу виїхали. Однак багато колег залишились в Макарові. Наприклад, головний спеціаліст перебував до останнього в Макарові, поки ворожий снаряд не знищив повністю його будинок. На жаль, російські війська зруйнували чимало житла працівників апарату Макарівського районного суду.

"Дуже дякую нашим колегам з територіального управління Київської області ДСА України, які робили багато нашої роботи. Наприклад, створили спеціальний телеграм-канал, на який можна було надсилати всю інформацію про побачену військову техніку окупанта, розв'язувати питання щодо заробітної плати. Люди, які виїхали, переживали, за що жити, винаймати житло, адже далеко не у всіх було безкоштовне для внутрішньо переміщених осіб" -, зазначила Світлана Голінко.

Коли звільнили Макарів, працівники суду не мали змоги одразу повернутися в суд. Приблизно тиждень тривало розмінування. Мер міста просив зачекати з поверненням. Коли вже з’явилась можливість, то голова суду, керівниця апарату та так ще кілька працівників приїхали оглянути приміщення суду, оцінити обсяг робіт, які потрібно зробити. Тоді голова суду купив плівку, оскільки всі вікна на фасаді були пошкоджені через бомбардування. Закрили вікна та розпочали прибирати всередині будівлі. Кілька тижнів усували наслідки «руського міра». Було відновлено електропостачання, доступ до мережі інтернет, оновлено всі необхідні бази даних на сервері.

"Багато страху пережили, ненависті до ворога, — ділиться спогадами Світлана Голінко. - Однак хочу дуже подякувати нашим працівникам, а також територіальному управлінню ДСА, з яким ми тримали дуже тісний зв’язок. Вони проявляли багато співчуття, а в ці нелегкі часи слова підтримки дуже важливі. Керівниця ТУ ДСА України в Київській області Світлана Володимирівна завжди дзвонила та перепитувала, чи потрібна допомога. Це дуже приємно і завжди морально підтримує". 6 травня 2022 року підсудність судових справ Макарівського районного суду Київської області було відновлено.

Нагадаємо, Законом України «Про правовий режим воєнного стану» передбачено, що у разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місцезнаходження судів.

Ознайомитись з актуальним переліком можна за посиланням: https://supreme.court.gov.ua/supreme/gromadyanam/terutor_pidsudnist/

"Суди в умовах війни"- спецпроєкт Державної судової адміністрації України та Проєкту ЄС "Право-Justice" про досвід роботи українських судів в умовах повномасштабної війни рф проти України.

Якщо ваш суд хоче долучитися до спецпроєкту, просимо заповнити формуhttps://bit.ly/3NMaaAL 

Пресслужба ДСА України