flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В залі пленумів Верховного Суду відбувся круглий стіл, присвячений актуальним питанням господарського судочинства

02 грудня 2022, 15:20

2 грудня 2022 року в Залі пленумів Верховного Суду відбувся круглий стіл, присвячений актуальним питанням господарського судочинства.
Круглий стіл організовано Верховним Судом та Громадською організацією «Асоціація суддів господарських судів України».
До учасників круглого столу з вітальним словом звернулися Всеволод Князєв – Голова Верховного Суду та Наталія Богацька – Голова Асоціації суддів господарських судів України.
У фокусі обговорення учасників такі ключові теми:
- Якість та ефективність роботи із забезпечення здійснення правосуддя господарськими судами;
- Шляхи оптимізації законодавства у сфері економічних відносин, наслідки скасування ГК України.
Про стан фінансування та організацію роботи господарських судів присутніх поінформував Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков.
"2022 рік - надзвичайно складний рік для кожного в країні. Кожного дня нам довелось приймати нестандартні рішення. На теперішній час не здійснюють правосуддя 12 % місцевих та апеляційних судів. Пошкоджено 81 приміщення суду, це і вибиті вікна, і пошкоджені фасади, відсутні комунікації. Повністю зруйновано 12 приміщень судів. Зараз на непідконтрольній Україні території знаходяться 7 судів. А на території України, яка перебувала під окупацією рф, знаходяться 84 суди, які тепер підлягають ремонту. Так, наступний рік буде не легше. Бюджет всієї країни зараз воєнний. Але нам все ж такі вдалось переконати парламент та збільшити суму загального бюджету", - сказав очільник ДСА України.


З його слів, зараз головним завданням для ДСА є забезпечення критичної інфраструктури судів, забезпечення роботи, забезпечення нормального рівня заробітної плати працівникам апарату.
На початку вторгнення росії на нашу територію ДСА України отримано станції супутникового зв'язку StarLink від компанії SpaceX. На жаль, наявних систем StarLink не вистачає для роботи судів в умовах віялових відключень електроенергії. Є лише по дві одиниці терміналів StarLink на область. Цієї кількості не вистачає одразу, щоб забезпечити всі суди області на випадок віялових відключень електроенергії. Тому ДСА України звернулася до Мінцифри щодо додаткового забезпечення судів обладнанням супутникового зв’язку StarLink, яке має забезпечити зв’язок з мережею Інтернет у разі пошкодження інфраструктури операторів та провайдерів.

Крім того, в умовах пошкоджень енергетичної інфраструктури тв враховуючи, суттєве скорочення бюджету, з метою забезпечення безперервності роботи судів ДСА України звернулась до міжнародних партнерів з проханням розглянути можливість забезпечення органів та установ системи правосуддя альтернативними джерелами електропостачання – генераторами електричного струму.
"Державна судова адміністрація України майже щодня проводить наради, перемовини з представниками всіх гілок влади для забезпечення безперебійної роботи судів в цих не простих умовах. Я запевняю вас, що ми докладаємо максимальних зусиль, для того, щоб зберегти апарат, для того, щоб забезпечити всі суди й генераторами й старлинками, для того, щоб включити суди до об'єктів критичної інфраструктури. Я хочу подякувати кожному з вас за вашу підтримку і сподіваюсь, що разом ми зможемо подолати все", - підсумував свій виступ Голова ДСА України Олексій Сальніков.



Серед доповідачів форуму народні депутати України, судді Верховного Суду, представники Антимонопольного комітету України, Фонду державного майна України, банківських установ, провідні науковці, керівники Державної судової адміністрації України, голови апеляційних і місцевих господарських судів.

Пресслужба ДСА України