flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вироки грудня: покарання отримали депутат Держдуми РФ, четверо військових РФ та навідниця вогню

09 січня 2023, 10:21

Останній місяць минулого року в українських судах став відносно врожайним на вироки для обвинувачених у злочинах, пов’язаних із вторгненням РФ до України. Згідно з судовим реєстром, суди ухвалили понад сто вироків у справах щодо загроз національній безпеці та щодо злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, куди входить і порушення законів та звичаїв війни. 

Журналісти МІПЛ проаналізували ці вироки та підготували для вас дайджест із найбільш резонансних справ.  

Голосував за приєднання окупованих територій до складу РФ

Російський політик Денис Майданов отримав вирок Шевченківського районного суду Чернівців — депутата Держдуми РФ засудили до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна. 

Зазначимо, що Майданова судили заочно. Суд встановив, що він брав участь у двох голосуваннях, які передували повномасштабному вторгненню РФ в Україну. 

15 лютого 2022 року, за півтора тижня до вторгнення, Майданов разом із іншими російськими депутатами, проголосував за постанову зі зверненням до російського президента Володимира Путіна. У тому зверненні Держдума просила Путіна визнати самопроголошені «ЛНР» та «ДНР», які є окупованою територією України, «суверенними і незалежними державами».  

22 лютого, за два дні до вторгнення, відбулося засідання Державної думи федеральних зборів РФ, де і розглядалося це питання. Майданов проголосував за ратифікацію «договорів про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу» з так званими «ЛНР» та «ДНР».

«Ці рішення були частиною злочинного плану, оскільки сам факт їх існування використовувався при створенні приводів для ескалації воєнного конфлікту і був спробою виправдання агресії перед громадянами РФ та світовою спільнотою», — до такого висновку дійшов суд.

Майданова у суді представляв адвокат, якого надав Регіональний центр із надання правової допомоги. В суді адвокат сказав, що зв’язатися з підзахисним не зміг. Жодних клопотань та заяв Майданов до суду не надіслав. Натомість його вину доводили за допомогою даних із відкритих джерел. 

Зокрема, досліджували офіційні інтернет-ресурси РФ щодо участі Майданова у голосуваннях. Також суд оглянув кілька матеріалів, які підтверджують наслідки вторгнення в Україну — загибель та викрадення цивільних людей, руйнування інфраструктури.

13 грудня суд ухвалив вирок Майданову за ч. 3 ст. 110 «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України». Третя частина цієї статті передбачає загибель людей та інші тяжкі наслідки. 

Зазначимо, що сам Майданов, згідно з російськими ЗМІ, знає про ухвалений вирок. Він назвав вирок «істерикою української влади».

Катували трьох учасників АТО

У місті Котельва Полтавської області місцевий суд ухвалив вирок чотирьом російським військовим за воєнний злочин — порушення законів та звичаїв війни. Серед засуджених Михайло Іванов, Руслан Колєсніков, Максим Вольвак та Валентин Бич. 

Двоє з них, як йдеться у вироку, — бійці однієї з російських приватних військових компаній «Редут». Ще двоє — військові 16-ої окремої бригади спеціального призначення. Базувалися вони в місті Борова, що на Харківщині. 

З відкритих джерел відомо, що ПВК «Редут» — російська незаконна приватна військова компанія, яку російське керівництво залучало також під час війни в Сирії. Тоді бійці «Редуту» захищали кілька об’єктів газової компанії «Ространсгаз», що належить російському бізнесмену з оточення Путіна Геннадію Тимченку.  

Як встановив суд, на початку вересня росіяни викрали трьох учасників АТО, які жили в Боровій. Причому жоден із викрадених на той момент не був діючим військовослужбовцем. 

Першого чоловіка забрали з місцевого відділку поліції 1 вересня. Ймовірно, там його утримували вже деякий час. Атовця відвезли до однієї з баз відпочинку в селі Новоплатонівка Боровської ОТГ. Пересувалися росіяни на білому пікапі з написом на дверях «Севастополь». 

Викраденого атовця посадили в яму глибиною близько трьох метрів, тримали без води та їжі. Там же допитували та погрожували. 

Третього та четвертого вересня росіяни привезли ще двох жителів Борової. Схема та сама: мішок на голову, пластикові стяжки на руки. Їх тримали в тій же ямі. 

Одного з викрадених атовців жорстоко катували. Цим займався військовий із позивним «Амур», якого не було серед обвинувачених. Саме він проводив допити, зокрема бив потерпілого молотком по колінах. 

Згодом викрадених атовців по черзі відпустили.

Зазначимо, що суд провів стрімкий процес у цій справі і за кілька засідань дійшов до вироку. Усі обвинувачені були присутні в суді та визнали свою вину. Їм призначили покарання у вигляді 11 років позбавлення волі. 

Наводила вогонь на лікарню та бази ЗСУ

Індустріальний суд Дніпра засудив мешканку Краматорська Тетяну Захарченко, яка передавала росіянам інформацію про розташування українських військ та цивільних об’єктів. 

Суд встановив, що в серпні 2022 року жінка таким чином навела вогонь мінімум на 4 об’єкти. Це, зокрема, два промислові об’єкти, а також школа та місцева лікарня. 

Через Телеграм вона відправляла скріншоти карт із позначками місця розташування цілей, а також короткий опис про те, хто там перебуває. 

У суді Тетяна Захарченко пояснила, що дані передавала своєму другові, який ще до повномасштабного вторгнення переїхав до Росії. Для чого йому потрібна буда ця інформація, вона не цікавилася. 

Судили жінку за статтею 114-2 ККУ — несанкціоноване поширення інформації про розміщення Збройних сил України. 

Вона отримала 5 років та 3 місяці позбавлення волі. 

Відразу кілька справ щодо воєнних злочинів росіян очікують нас наступного тижня. Зокрема, судитимуть обвинуваченого у катуваннях людей в Іванкові, що на Київщині. 

23 березня 2022 року двоє військових окупаційних військ зупинили цивільне авто Daewoo Lanos. «Водія та пасажирів поставили навколішки, знущались і принижували: били прикладом автомата 41-річного кермувальника, жорстоко і безпідставно допитували, розбили телефон», — повідомили в поліції Київської області. 

Одним із ймовірних катів виявився 36-річний єфрейтор із міста Чита Забайкальського краю — Белик Базаржапов. Він — старший механік окремої мотострілецької бригади збройних сил РФ.

Його справу розглядатимуть в Іванківському районному суді Київської області. Засідання заплановане на 10:00 9 січня. 

За катування місцевих жителів судять також військового 15-ї окремої мотострілецької бригади Азамата Кузбармакова

Як встановило слідство, він — один із чотирьох військових, які 9 березня 2022 року увірвалися до цивільного будинку в селі Бобрик Броварського району. Тоді росіяни жорстоко побили господаря: били прикладом автомата та звалили його на підлогу. 

Чоловікові зав’язали руки за спиною, а від його дружини вимагали віддати телефони. Лише після того як жінка погодилася віддати військовим гаджети, вони залишили будинок. 

Як стверджує обвинувачення, Кузбармаков брав безпосередню участь у побитті потерпілого. Засідання у його справі заплановане на 14:00 10 січня в Броварському міськрайонному суді Київської області. 

Також наступного тижня відбудуться засідання у справах, про які ми писали раніше:

Олексій Булгаков, Олександр Васильєв (http://surl.li/ehgwb) — Броварський міськрайонний суд, 11.01, 13:50;

Євген Бражников (https://cutt.ly/ZC528ei) — Оболонський районний суд Києва, 11.01, 11:00;

Віктор Можелянський (https://cutt.ly/ILMebbe) — Деснянський районний суд Києва, 11.01, 10:00. 

До Вашої уваги перелік судових засідань, пов'язаних зі збройним конфліктом в Україні на тижні з 09 по 13 січня 2023 року у судах України та Києва.

1) розклад засідань у судах України;

2) розклад засідань у судах м. Київ.

Інформація від ГО "Медійна ініціатива за права людини"