flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перші вироки року і зрушена з місця справа про катування під Броварами

17 січня 2023, 11:32

Українські суди у 2023 році вже встигли ухвалити кілька вироків щодо злочинів, пов’язаних із російським вторгненням в Україну. Покарання отримують здебільшого колаборанти. А ось справи щодо катувань та вбивства цивільних російськими військовими просуваються складніше.  

МІПЛ традиційно відстежує, що відбувається в судах щодо війни, та розповідає найголовніше. 

За неведення вогню на школи у Слов’янську — вісім років ув’язнення

Вчитель фізики на Донеччині відправляв до чат-бота окупаційних військ геолокації шкіл у Слов’янську, повідомляючи, що там живуть українські військові. До такого висновку дійшов Слов’янський міськрайонний суд у своєму вироку

Займатися наведенням вогню вчитель Костянтин Ванін почав ще у травні минулого року. Тоді, 30 травня, він відправив до Телеграм-бота окупаційних військ повідомлення, в якому вказав, що військові ЗСУ живуть у Слов’янській ЗОШ №12. 

Згодом, у серпні, він продовжив почате — відправив таке ж повідомлення, але вже про школу №15 у Слов’янську. Вказав при цьому, що техніка ЗСУ стоїть у лісосмузі неподалік школи. 

А через місяць Ванін через той таки чат-бот повідомив війська РФ про розташування українських військ у приміщення Слов’янського педагогічного університету. 

Вже у суді вчитель фізики зізнався, що дійсно повідомляв окупантів про розташування військ, та сказав, що розкаюється. 

Суд сприйняв це як пом’якшувальну обставину та призначив Ваніну 8 років ув’язнення. 

Зірвав український герб — отримав 5 місяців арешту 

Село Циркуни, що на Харківщині, було окуповано від початку вторгнення РФ, 24 лютого. Тоді росіяни зайшли в село та поселилися там. Жили в місцевому ліцеї, базувалися у сільраді. До співпраці, як каже слідство, залучали й місцевих жителів. 

Андрій Богатирьов — депутат Циркунівської сільради. Після деокупації села йому оголосили про підозру за двома статтями: держзрада та публічна наруга над державною символікою. 

Тоді у прокуратурі повідомляли, що депутат перейшов на бік країни-агресорки. «Посадовець передав окупантам інформацію про місцезнаходження офісної техніки та списків учасників бойових дій в АТО/ ООС», — писали в прокуратурі. 

Тоді ж,  1 липня, Богатирьова взяли під варту. Та до суду справа потрапила лише за обвинуваченням у публічній нарузі над державною символікою. Про держзраду в обвинувальному акті не йшлося.  

Суд встановив, що в лютому минулого року Андрій Богатирьов прийшов до сільради вдень та за допомогою залізяки збив з приміщення український герб. 

У суді Богатирьов сказав, що розкаюється та визнає вину. Відтак, справу розглядали в спрощеному режимі. 

Харківський районний суд призначив депутату 5 місяців арешту. Але оскільки він перебував під вартою з 1 липня по 26 грудня, цей термін засуджений уже відбув. Відтак нині він на волі. 

Процедура почалася, але триватиме довго. У Броварах судять росіян 

Цього тижня Броварський районний суд провів засідання у справі двох офіцерів російської армії Олексія Булгакова та Олександра Васильєва. Їх обвинувачують у катуванні та приниженні військовополоненого. Тоді, за даними обвинувачення, росіяни викрали та катували тероборонівця у селі Богданівка Броварського району. 

Подібним чином Булгаков та Васильєв допитували й місцевого священника, застосовуючи до нього тортури.

Обидва російські офіцери поки не в полоні, а відтак — судити їх можливо лише заочно. Щоб почався процес, прокуратура має тричі повідомити обвинувачених про засідання, опублікувавши відповідне повідомлення на сайті видання «Урядовий кур’єр». Про це на засіданні 11 січня зазначив прокурор Дмитро Литвинчук. Він попросив у суду відповідні повістки для обвинувачених. 

Як зазначив прокурор, лише після належної процедури повідомлення обвинувачених суд зможе розглянути питання про спеціальний, тобто заочний судовий розгляд. 

Фіксуємо початок процесу, але попереду ще тривала процедура. 

Наступного тижня в Ірпінському міському суді почнуть слухати справу про вбивство цивільних мешканців Бучі у березні минулого року. Обвинувачені — троє солдатів окупаційних військ Амангельде Бекентаєв, Ербол Абільхаіров та Зафар Собиров.

Вони служили у 64-й окремій мотострілецькій бригаді Сухопутних військ РФ. Дислокувалася бригада поблизу Хабаровська. 

Як йдеться у підозрі Абільхаірову, троє росіян влаштовували незаконні обшуки у жителів Бучі. 12 березня вони прийшли до одного з будинків на вулиці Івана Франка, де перебували двоє місцевих чоловіків. 

За даними обвинувачення, росіяни розстріляли мирних людей. Експертиза виявила наскрізні вогнепальні поранення в обох загиблих. 

Бекентаєва, Абільхаірова та Собирова обвинувачують в воєнному злочині — порушенні законів та звичаїв війни. Засідання заплановане на 14:00 19 січня. 

Колишнього українського журналіста Юрія Кота також судитимуть наступного тижня. Його справу передали до суду в грудні минулого року. 

Юрій Кот — уродженець Житомира. Працював на кількох провідних українських телеканалах, та тривалий час був голосом каналу Інтер. 

Як повідомляють у прокуратурі, під час Революції Гідності в 2014 році журналіст став ведучим так званого «антимайдану», а згодом переїхав до Російської Федерації. Саме за його діяльність там йому й оголосили про підозру. 

«Обвинувачений висвітлює події в Україні у вигідному для Кремля ракурсі, завдаючи шкоду інформаційній безпеці нашої держави. Формує хибне ставлення громадян РФ до українського населення та розпалює сепаратистські настрої серед населення окремих регіонів України. У своїх виступах у ЗМІ та публікаціях в месенджерах він підтримує керівництво РФ та початок воєнних дій в Україні. Його виступи переважно підготовлені на замовлення посадових осіб державних органів й установ РФ та російських медійних центрів», — йдеться у повідомленні прокуратури.

Також Кот веде Телеграм-канал, в якому дискредитує чинну владу України і закликає окупаційні війська захоплювати територію України. 

Юрія Кота обвинувачують у державній зраді, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України й виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників.

Засідання у цій справі заплановане на 12:30 17 січня в Солом’янському районному суді Києва. 

Також наступного тижня заплановані засідання у справах, про які ми писали раніше:

Анатолій Бай (http://surl.li/ebkqi) — Шевченківський районний суд Києва, 19.01, 13:00;

Павло Пілантов (http://surl.li/ejmgb) — Ірпінський міський суд Київської області, 19.01, 14:00;

Олександр Баталін (https://cutt.ly/rZUth3B) — Подільський районний суд Києва, 20.01, 09:50. 

До Вашої уваги перелік судових засідань, пов'язаних зі збройним конфліктом в Україні на тижні з 09 по 13 січня 2023 року у судах України та Києва.

1) розклад засідань у судах України;

2) розклад засідань у судах м. Київ.

Інформація від ГО "Медійна ініціатива за права людини"