flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд покарав воєнних злочинців з Росії: як їх судили і довели вину

30 січня 2023, 08:55

Ще в травні минулого року журналісти МІПЛ писали про знущання з мешканців села Ягідне, що на Чернігівщині, яке влаштували російські військові під час окупації села. Тоді на території місцевої школи росіяни утримували в підвалі близько 400 людей, серед яких майже 80 дітей. Одного пораненого 14-річного хлопця окупанти викрали та вивезли в Білорусь. Минуло пів року з тих подій і Чернігівський суд ухвалив два вироки воєнним злочинцям, які брали участь у терорі.

Журналісти МІПЛ проаналізували вироки, аби зрозуміти, за що військові РФ отримали покарання і як прокуратура довела їхню провину.

За терор у Ягідному російські військоквослужбовці отримали 12 років вʼязниці.

Шукали, били, стріляли

Троє військових із Тиви — Іван Ооржак, Шактар-оол Кежік-оол та Чаян Чинан — 3 березня 2022 року разом зі своїм підрозділом зайшли в Ягідне, що на Чернігівщині. Того ж дня ввечері вони зайшли на одне з подвір’їв, де в погребі від обстрілів ховалася родина.

Іван Ооржак, Шактар-оол Кежік-оол та Чаян Чинан

Погрожуючи вбивством усіх підняли нагору. Особливо жорстоко поставилися до господаря будинку.

“Почали обшукувати, а коли знайшли два мобільні телефони, то озвіріли та почали бити ногами по голові, тулубу на очах у родини та малолітнього сина”, — йдеться у тексті вироку. 

Попри те, що надворі було холодно, чоловіка роздягнули до спідньої білизни. На його тілі росіяни шукали татуювання і синці від прикладу, підозрюючи, що той може бути військовим, чоловіка били. Також його змусили віддати рушницю, яка була захована в хаті.

Після цього родині наказали спуститися в погріб, де росіяни їх увʼязнили, зачинивши двері на ключ. Понад добу люди сиділи під землею, а 5 березня росіяни прийшли знову. Усіх, хто був у погребі, відвели до місцевої школи, у підвалі якої окупанти вже утримували десятки людей.

З повним текстом можна ознайомитись на сайті МІПЛ.

До Вашої уваги перелік судових засідань, пов'язаних зі збройним конфліктом в Україні на тижні з 09 по 13 січня 2023 року у судах України та Києва.

1) розклад засідань у судах України;

2) розклад засідань у судах м. Київ.

Інформація від ГО "Медійна ініціатива за права людини"