flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На засіданні Ради безбар’єрності розглянуто проєкт Плану заходів на 2023–2024 роки

16 лютого 2023, 09:00

За участю першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулося засідання Ради безбар’єрності, під час якого було розглянуто проєкт Плану заходів на 2023–2024 роки, зокрема вісім пріоритетних проєктів, що їх реалізовуватимуть профільні міністерства.

У засіданні Ради безбар'єрності взяв участь Голова Державної судової адміністрації Олексій Сальніков, який зазначив, що питання фізичної та інформаційної безбар’єрності є одним з пріоритетних  напрямків діяльності ДСА України.

"На сьогодні мінімальні стандарти доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в судах забезпечуються шляхом реалізації принципу розумного пристосування з урахуванням особливостей кожного конкретного приміщення суду, зокрема шляхом  розміщення на рівні першого поверху канцелярії, приймальні, залів судових засідань, а також облаштування приміщень судів допоміжними технічними засобами (пандусами) та механізмами (підйомниками). Також у судах є відповідальні особи, в обов'язки яких входить допомога особам з інвалідністю та іншим представникам маломобільних груп населення. Інформація про відповідальну особу та контактні телефони розміщується на офіційному веб-сайті суду та є відкритою для загального доступу. Для осіб з вадами зору здійснюється дублювання інформації рельєфно-крапковим шрифтом (шрифт Брайля). І це перщочергові заходи, які вживаються судовою адміністрацією", - повідомив Олексій Сальніков.

З його слів, станом на січень 2023 року, кількість судів, у приміщеннях яких назви основних приміщень і покажчиків руху продубльовано шрифтом Брайля,  становить 44 % від загальної кількості судів.

Поступово збільшується кількість судів, сходи до приміщень яких продубльовано пандусами.Нині, із 674 апеляційних і місцевих судів, 393 суди облаштовано пандусами.

Також, у приміщеннях судів здійснюється контрастне маркування скляних поверхонь (зокрема прозорі двері облаштовуються попереджувальною контрастною смугою), маркування перепадів рівнів (порогів), а також сходинок сходового маршу контрастною фарбою або із застосуванням фактурного матеріалу покриття.

Крім того, ДСА України вживає усіх можливих заходів для підвищення ефективності доступу до правосуддя, доступності судових послуг, а також засобів цифрових технологій, які забезпечують доступ до інформації судочинства усіх громадян, у тому числі осіб з інвалідністю.

Також ДСА України постійно взаємодіє з міжнародними партнерами з розвитку та громадськими організаціями людей з інвалідністю для покращення функціонування суду та створення доступу маломобільних груп населення до суду та судових послуг.

Пресслужба ДСА України