flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України оприлюднила статистику про стан здійснення правосуддя у 2022 році в умовах воєнного стану

17 лютого 2023, 09:29

Державна судова адміністрація України завершила збір та зведення даних статистичної звітності місцевих та апеляційних судів України про стан здійснення правосуддя у 2022 році в умовах воєнного стану.

Повномасштабна військова агресія зі сторони російської федерації, яка розпочалась 24.02.2022, і спричинені нею значні пошкодження критичної інфраструктури, суттєво вплинули на функціонування судової влади в Україні в цілому та зокрема на стан здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами, що відобразилось на стані їх обліково-статистичної роботи.

Протягом 2022 року за розпорядженнями Голови Верховного Суду змінено (передано) територіальну підсудність 135 місцевих та апеляційних судів у зв'язку із неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану, з них відновлено територіальну підсудність справ 50 місцевих та апеляційних судів.

На кінець 2022 року змінено (передано) територіальну підсудність справ 169 місцевих та апеляційних судів (з урахуванням судів, підсудність яких передано протягом війни, у період з 2014 по 2022 рік – 84 місцевих та апеляційних судів АР Крим, Донецької та Луганської областей), що становить понад 22 відсотки або більше п'ятої частини від загальної кількості місцевих та апеляційних судів.

При цьому, кількість суддів у судах, які здійснювали правосуддя, становить 70 відсотків від кількості, встановленої наказами ДСА України.

Так, чисельність суддів, визначена наказом ДСА України становить 6 278 суддів, а кількість суддів, які в 2022 році здійснювали правосуддя – 4 434 судді. Отже, станом на 31.12.2022 кадровий дефіцит суддів у місцевих та апеляційних судах які здійснювали правосуддя, становить 1 844 судді.

Зменшення кількості судів, у яких відправляється правосуддя, поєднане з кадровим дефіцитом суддів, призводить до суттєвого збільшення навантаження на суди та суддів, які мають повноваження, що негативно впливає на оперативність та якість розгляду справ.

Слід звернути увагу, що показники здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами за 2022 рік розраховані за даними судової статистики, поданими судами, що здійснювали правосуддя, без урахування показників 169 місцевих та апеляційних судів (понад 22 відсотки або більше п'ятої частини від загальної кількості місцевих та апеляційних судів), підсудність справ яких змінено станом на 31.12.2022, та від яких відповідні статистичні звіти не надходили.

Варто зазначити, що незважаючи на усі виклики минулого року, які призвели до зменшення усіх загальних показників здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами (кількість справ і матеріалів, що перебували на розгляді, зокрема, надійшли на розгляд, розглянуті і не розглянуті (залишок) станом на кінець звітного періоду) середній відсоток розгляду справ та матеріалів у місцевих та апеляційних судах, що здійснювали правосуддя, становить понад 100 відсотків від кількості справ, що надійшли до цих судів у звітний період.

Так, за даними судової статистики упродовж 2022 року до місцевих та апеляційних судів надійшло на розгляд 2 791 764 справ і матеріалів, кількість розглянутих справ і матеріалів становить 2 898 032, що становить 103,8 відсотка від надходження справ і матеріалів у 2022 році.

 

Підсумовуючи викладене, незважаючи на невідворотній вплив війни та спричинені нею для судочинства наслідки, судді та працівники апаратів місцевих та апеляційних судів, які здійснювали правосуддя в умовах воєнного приклали максимум зусиль для забезпечення конституційного права людини на судовий захист.

Ознайомитися із статистичною звітністю про стан здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами за 2022 рік можливо на офіційному вебпорталі "Судова влада України" у розділі "Судова статистика"

Інформацію підготовлено відділом автоматизації діловодства судів та статистики Департаменту інформаційних технологій

Пресслужба ДСА України