flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Безпека судів в Україні – досвід для міжнародної спільноти

15 березня 2023, 09:59

14 березня 2023 року заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький взяв участь в онлайн-конференції на тему: "Безпека судів в Україні".

Це другий захід з серії конференцій, що ініційовані ДСА України та організовуються спільно з Міжнародною асоціацією судового адміністрування (ІАСА) за підтримки Проєкту ЄС "Право Justice" та Програми USAID "Справедливість для всіх".

Президент Міжнародної асоціації судового адміністрування (IACA) проф. Др. Луїс Маріа Пальма, відкриваючи захід, зазначив, що міжнародні експерти завжди готові ділитися своїм досвідом з питань безпеки судів під час повномасштабних бойових дій та допомогти судовій системі України в подоланні  викликів і наслідків війни.

Сергій Чорнуцький розпочав виступ із перегляду відео, яке було створено Державною судовою адміністрацією України наприкінці минулого року, а його сюжет є актуальним для сьогоднішнього заходу.

У своїй доповіді "Наслідки збройної агресії для приміщень судів та вплив на матеріально-технічне забезпечення судів" Сергій Чорнуцький зазначив: "24 лютого 2022 року - день який назавжди розділив життя українців на до та після. Війна принесла на українську землю непоправні страждання народу, завдала та продовжує завдавати величезних збитків економіці України. Під час бойових дій зруйновано чи пошкоджено велику кількість промислових об’єктів, комерційної нерухомості, об’єктів інженерної інфраструктури, житлового фонду, тощо. Руйнівна сила цієї війни не оминула й судову систему, яка, на жаль, зазнає колосальних людських та матеріальних втрат. Внаслідок бомбардувань повністю зруйновано 13 приміщень загальною площею більше 22 тисяч квадратних метрів.  Але за цими цифрами біль і розпач людей, які через руйнацію будівель судів втратили більш ніж робоче місце… У приміщенні суду вони перебували більшу частину життя, проводили урочисті заходи, створювали зручний простір для себе та відвідувачів суду. І звісно боляче усвідомлювати, що від будівлі суду, яка була другою домівкою, зараз лише руїни… Так, історія кожного суду заслуговує на увагу і, обов’язково, буде включена до збірки "Суди в умовах війни", що є спільним проєктом Державної судової адміністрації України та Проєкту ЄС "Право-Justice". 

Крім зруйнованих будівель судів, ще 97 приміщень судових установ зазнали пошкоджень: вибиті вікна, в деяких відсутнє електропостачання, теплопостачання, водопостачання, пошкоджено стелю, внутрішні двері, зазнали руйнування внутрішні перегородки між кабінетами, пошкоджені зали судових засідань, тощо".

Сергій Чорнуцький, у своїй презентації, більш детально зупинився на історіях деяких судів, будівлі яких зруйновані або пошкоджені, зокрема: Харківського апеляційного суду, Господарського суду Миколаївської області, Краснолиманського, Вугледарського та Авдіївського міських судів Донецької області та інших.

Крім того, Сергій Чорнуцький  зосередив увагу учасників конференції на першочергових заходах, які було здійснено для запобігання загрозі втрати або знищенню електронних інформаційних ресурсів судової влади України. Зокрема, проведено резервне копіювання локальних баз даних судів, що забезпечило збереження матеріалів судових справ в електронній формі із тимчасово окупованих чи зруйнованих судів; резервне копіювання наявних програмних продуктів судової влади, а також збереження копій примірників програмного забезпечення на додаткових фізичних носіях та в хмарному сховищі, тощо. Переміщення резервного Центру обробки даних (разом зі всім серверним обладнанням) на територію з меншим ризиком його фізичного захоплення або знищення, - за словами заступника Голови ДСА України, - дозволило коректніше працювати електронним системам судів. Також важливим було у період воєнного стану відбиття безліч кібератак на інформаційні ресурси органів судової влади та організація віддаленого доступу до автоматизованої системи документообігу суду суддям та працівникам апарату суду.

Спікерами заходу також виступили: міжнародний експерт Проєкту ЄС "Право-Justice", детектив, суперінтендант Національної поліції Нідерландів (у відставці) Корнеліс Верхаерен,  експерт програми USAID "Справедливість для всіх", постійний член  ІАСА Тім Діббл, експерт програми USAID "Справедливість для всіх" Сергій Сученко, старший національний експерт компоненту "Електронне правосуддя" Проєкту ЄС "Право-Justice" Валерій Бакал, керівник апарату Вищого антикорупційного суду, засновник і член правління Всеукраїнської асоціації працівників судів Богдан Крикливенко, заступник Голови Служби судової охорони Павло Трясун.

В ході конференції спікери обмінялись досвідом щодо організації роботи судів в умовах війни, кращих практик планування дій в судах для забезпечення безпеки працівників та відвідувачів суду, збереження матеріалів справ та обладнання, забезпечення інформаційної та  кібербезпеки електронних систем та електронних сервісів судової влади.

На завершення, Сергій Чорнуцький зазначив: "За цей рік, рік безжалісної війни, рік болю, страху та відчаю, рік самовідданого спротиву, співробітники судової системи, як і вся Україна, стали більш мужніми та стійкими. Кожного дня, перебуваючи на робочому місці, в лавах ЗСУ чи в містах, де ведуться бойові дії, ми доводимо своє право вільно жити на рідній землі і самостійно вирішувати свою долю. Ми впевнені, що  ми переможемо! Відбудуємо нові будівлі судів, як відбудуємо все, що зруйновано зараз у країні! І наша рідна Україна розквітне з новою силою, бо вільні українці житимуть на СВОЇЙ вільній землі. Переможемо, відбудуємо, розквітнемо! Але ніколи не пробачимо та будемо пам’ятати!".

 

Пресслужба ДСА України