flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Львові відбулася робоча нарада з головами місцевих загальних судів області

27 березня 2023, 12:50

Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков 24 березня 2023 року перебував з робочою поїздкою у Львівській області. Відвідини судів регіону відбувались спільно з Головою Верховного Суду Всеволодом Князєвим та Головою Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денисом Масловим.

У рамках робочої поїздки у Львівському апеляційному суді відбулась робоча нарада з головами місцевих загальних судів Львівської області, а в Західному апеляційному господарському суді засідання круглого столу на тему: "Проблемні питання господарського судочинства під час війни".

Під час заходів йшлося про обговорення проблемних питань, з якими зіткнулася судова влада під час війни.

Зокрема, Голова ВС Всеволод Князєв висловив вдячність суддям Львівщини за сумлінну роботу, які взяли на себе значний обсяг навантаження з огляду на міграцію населення всередині країни. Він також поінформував учасників зібрань про поточний стан справ у судовій системі, про перебіг процесу відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та акцентував на проблемі кадрового і фінансового забезпечення судів.

Власне саме темі фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів був присвячений виступ Голови Державної судової адміністрації України Олексія Сальнікова.

Виступаючи перед присутніми, Олексій Сальніков зазначив, що попри складнощі воєнного часу, ДСА України вдалося донести до законодавців, зокрема, профільних комітетів Верховної Ради України та відповідних міністерств свою правову позицію щодо бюджету судової влади на 2023 рік, внаслідок чого Державній судовій адміністрації України, як головному розпоряднику бюджетних коштів, передбачені бюджетні призначення в сумі 17,3 млрд грн, що більше на 407 млн грн, ніж на кінець 2022 року.

"З цих коштів майже 90 % бюджетних призначень передбачено на оплату праці та нарахування на неї. Фонд оплати праці у 2023 році становить майже 13 млрд грн, що на 217,6 млн грн (2 %) більше ніж у 2022 році. Фонд заробітної плати працівників апаратів судів забезпечений на рівні обов’язкових виплат та 20% фонду стимулюючих виплат", - наголосив Олексій Сальніков.

Разом з тим він підкреслив, що потреба у видатках на оплату комунальних послуг та енергоносіїв в органах та установах системи правосуддя забезпечена в повному обсязі, а от на видатки розвитку кошти не передбачені.

"Станом на зараз, війною було повністю зруйновано 13 приміщень судів загальною площею понад 22 тисяч квадратних метрів. Спільними зусиллями Державної судової адміністрації України з судами, територіальними управліннями Державної судової адміністрації України та місцевою владою на деокупованих територіях протягом 2022 року проведено аварійні відновлювальні роботи з усунення пошкоджень 54 приміщень судових установ, а саме: замінено вікна, вхідні двері, проведено ремонт покрівель, фасадів, внутрішні оздоблювальні роботи, а у 116-и приміщеннях проведено поточні ремонти. Разом з тим, масштаби і характер руйнувань приміщень деяких судів може свідчити про недоцільність їх відновлення. І в перспективі ми приходимо до висновку, що найкращим рішенням буде будівництво нових сучасних приміщень судів, у тому числі за раніше розробленими проєктами", - сказав Олексій Сальніков.

Голова ДСА України також подякував суддям та працівникам апарату судів за сумлінну працю і зазначив, що той гарт, який отримує судова система у воєнний час, дозволить не тільки вистояти та забезпечувати доступ громадян до правосуддя, а й розвиватися через зміни до законодавства.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов у підсумку засідання з головами судів Львівщини висвітлив законодавчі ініціативи щодо вдосконалення законодавства у сфері судоустрою та вирішення нагальних проблем, спричинених російською агресією, а також відповів на запитання, які нині турбують суддів найбільше і потребують негайного врегулювання на рівні профільного законодавства.

Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, Голова Верховного Суду Всеволод Князєв та Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов у рамках робочого візиту на Львівщину також відвідали Личаківське кладовище, вшанувавши пам'ять загиблих українських військових.

Пресслужба ДСА України