flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочато реалізацію третьої фази Ініціативи "Модельні суди"

06 квітня 2023, 16:59

6 квітня 2023 року Голова Державної судової адміністрації України взяв участь в конференції "Спроможність судового адміністрування: від європейського досвіду до української реалізації", яку організував Проєкт ЄС "ПРАВО- JUSTICE ІІ" у межах реалізації Ініціативи "Модельні суди".
Під час конференції представлено нову, третю фазу Ініціативи "Модельні суди" та підбито підсумки попереднього періоду її реалізації.
Вітаючи учасників заходу Голова Державної судової адміністрації Олексій Сальніков підкреслив важливість співпраці в цьому напрямку, адже сьогодні Ініціатива Модельні суди стала майданчиком для нових рішень та нових бачень в судовому адмініструванні, у тому числі у воєнний період.

"Користуючись нагодою, дякую експертам Проєкту ЄС "ПРАВО-JUSTICE ІІ" за реалізацію Ініціативи "Модельні суди", яка активно триває з 2018 року. Завдяки вашій активній роботі в цьому напрямку суди України відчули позитивні результати, отримали методичну, консультативну та матеріальну допомогу. До сьогодні Ініціатива налічувала 77 учасників. Тепер до неї долучаються нові суди. Надзвичайно важливо, що інтерес судів до Ініціативи "Модельні суди" лише зростає, суди із задоволенням долучаються до спільноти однодумців", - сказав очільник ДСА України.
Олексій Сальніков висловив сподівання, що під час спільної реалізації наступної фази Ініціативи "Модельні суди" вдасться удосконалити вже існуючі сервіси та запровадити ще більш ефективні модельні рішення задля підвищення клієнтоорієнтованості судів та забезпечення кращого доступу до правосуддя.


Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "ПРАВО-JUSTICE ІІ" Анна Адамська-Галлант у вітальному слові згадала, як в 2018 році модельними судами були визначені шість судів, а в 2021 році до реалізації ІІ фази Ініціативи долучилось 71 новий учасник. Сьогодні ще збільшилась кількість модельних судів, готових впроваджувати модельні рішення. "Я впевнена, що в майбутньому ми організуємо міжнародну конференцію на тему від українського досвіду до європейської реалізації", адже неймовірний досвід українських судів вартий того, аби ним ділились на міжнародному рівні. Перебуваючи з візитами в модельних судах я спостерігаю за натхненною роботою колективів та вражена великою кількістю впроваджених модельних рішень", - сказала Анна Адамська-Галлант.

Також з вітальними словами до присутніх звернулись: голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик; голова Ради суддів України Богдан Моніч; суддя Верховного Суду, голова Етичної ради Лев Кишакевич; т.в.о. Голови Служби судової охорони Віктор Мороз; начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький.
Під час конференції міжнародні експерти представили кращі практики судового адміністрування у питаннях безпеки в судах та налагодження судової комунікації.
Також на заході члени правління громадської організації "Всеукраїнська асоціація працівників судів" представили присутнім історію свого створення, цілі та завдання.

Довідково:
Проєкт ЄС "ПРАВО-JUSTICE ІІ", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проєкт, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, перший етап реалізації триватиме до травня 2023 року. Основними напрямами роботи Проєкту, серед іншого, є: підтримка національних органів влади у зміцненні системи верховенства права в Україні; покращення управління реформами сектору юстиції з точки зору стратегічного планування, координації, моніторингу та оцінки впровадження реформ у секторі; незалежності, ефективності, якості, доброчесності та прозорості судової влади та доступу до справедливого судового розгляду; впровадження інструментів політики у сфері оцифрування сектору юстиції та рішення електронного правосуддя.

Пресслужба ДСА України