flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стежимо за справами щодо воєнних злочинів разом з МІПЛ

17 квітня 2023, 10:49

“П’ять днів тікав від ваших солдатів”: в Ірпені почали судити полоненого псковського десантника.

“Синхронний переклад мені не потрібен”, — одразу говорить полонений російський військовий, побачивши перекладача. 

У скляній кабіні зали Ірпінського міського суду Київської області, спираючись на милицю, стоїть 33-річний Андрій Медведєв — єфрейтор і старший розвідник псковської 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії.

10 квітня суд мав провести підготовче засідання у його справі. Полоненого псковського десантника обвинувачують у воєнному злочині, скоєному в Ірпені в березні 2022 року.

Слідство каже: росіянин разом із іншими військовими РФ знущався над цивільними — бив та імітував розстріл трьох місцевих. 

Через це згідно з ч.1 ст. 438 ККУ “Порушення законів та звичаїв війни” йому загрожує від восьми до дванадцяти років в’язниці.

ЧИТАТИ ДАЛІ

Священники з вироками. Кого зі служителів церкви суд визнав колаборантами

Співпрацювали з окупантами, передавали росіянам дані про чисельність української військової техніки та постили у соцмережах заборонену символіку комуністичної партії. 

За даними Служби безпеки України, суди вже винесли 7 вироків клірикам, які стали на бік ворога. 

МІПЛ дослідила, кого з церковників засудили за співпрацю з Росією.

ЧИТАТИ ДАЛІ 

В Одесі судитимуть уродженця Нової Каховки Євгена Соболєва. До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну він був начальником херсонської “Північної виправної колонії № 90”.

Соболєва обвинувачують у державній зраді в умовах воєнного стану. 

За даними слідства, він сприяв підривній діяльності росіян у колонії: забезпечував безперешкодний доступ вантажівок із російським цукром, борошном та цигарками. Також наказував засудженим знищувати на товарах російське маркування, аби далі продавати їх на Херсонщині. В’язні також нібито ремонтували російську військову техніку та допомагали лікувати військових РФ. Ще, за даними слідства, Соболєв дав російським спецслужбам номер посадовця казначейської служби та обіцяв умовити його співпрацювати з окупантами.

Влітку 2022 року у Херсоні стався вибух поруч із автомобілем Соболєва, якого росіяни призначили керівником “Управління служби виконання покарань”. Його госпіталізували, чоловік вижив. Наразі переховується.

Заочне слухання у справі Соболєва заплановане на 18 квітня о 15:00 у Малиновському райсуді Одеси. 

У Києві за порушення законів та звичаїв війни судять Ольгу Биковську — дружину російського десантника Романа Биковського.

Як встановили слідчі, у квітні 2022 року Биковський перебував в окупованій Білозерці на Херсонщині та спілкувався мобільним телефоном зі своєю дружиною. 

Тоді росіянка у розмові схиляла чоловіка до сексуального насильства над українками: “Давай там, українських баб ґвалтуй. І мені нічого не кажи. Зрозуміло?”

Українські журналісти ідентифікували Биковську та її чоловіка, розмову яких перехопили та опублікували правоохоронці. 

Оголошена у розшук Биковська живе в Криму, судять її заочно.

Засідання у справі дружини російського військового відбудеться 20 квітня о 16:00 у Шевченківському райсуді Києва.

Також цього тижня заплановані засідання у справах, про які МІПЛ писала раніше:

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ЩОДО ВІЙНИ НА 17–21 КВІТНЯ 

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

Пресслужба ДСА України