flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівники ДСА України поглибили обізнаність щодо ґендерно-зумовленого насильства

26 квітня 2023, 10:44

25 квітня 2023 року для працівників ДСА України проведено тренінг за підтримки Міжнародного Медичного корпусу на тему: "Гендерно зумовлене насильство: причини, наслідки, механізми запобігання та реагування", що спрямований на поглиблення обізнаності питань гендерно-зумовленого насильства.

Заступниця менеджера Програми протидії ґендерному насильству Міжнародного медичного корпусу, тренерка Людмила Чернявська, розповіла учасникам та учасницям тренінгу про сутність, витоки, види, ключові причини та наслідки ґендерно зумовленого насильства. Також присутні  ознайомились з рекомендаціями реагування на випадки ґендерно зумовленого насильства, з керівними принципами підходу, орієнтованого на людей, що пережили насильство.

Учасники та учасниці тренінгу брали активну участь в інтерактивних вправах, обговорювали та аналізували  різноманітні ситуації з життя, що допомогло їм перевірити і поглибити обізнаність щодо законодавчих та інституційних механізмів запобігання та протидії ґендерному насильству; удосконалити навички розпізнавання ґендерних упереджень; дослідити витоки і причини ґендерного насильства, визначити наслідки насильства для  постраждалих, їх сімей; проаналізувати власну чутливість до проявів ґендерних упереджень, дискримінації та насильства.

Зважаючи на воєнний стан в Україні, дуже актуальним та прикладним був модуль тренінгу, під час якого Людмила Чернявська ознайомила присутніх з рекомендаціями щодо формування психологічної стійкості, з протоколом допомоги людям в умовах гострої стресової ситуації, з прийомами та техніками подолання небезпеки та стресових умов життя та роботи. Крім того, учасники та учасниці практикували різні техніки психологічної допомоги для подолання стресового стану.

В тренінгу брали участь 17 працівників ДСА України (дев’ять жінок, вісім чоловіків), з них дев’ять керівників, заступників керівників структурних підрозділів (шість жінок та троє чоловіків).  Участь в тренінгу та поглиблення обізнаності працівників ДСА України щодо  ґендерно-зумовленого насильства є ще одним кроком виконання Стратегії ґендерної рівності ДСА України на 2021-2025 роки та досягнення її цілей. Також, Стратегічними цілями серед інших є: підвищення ґендерної чутливості політики з питань персоналу для забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на робочому  місці; формування ґендерно чутливої організаційної культури; посилення освітнього потенціалу та компетентності працівників ДСА України щодо інтегрування ґендерного підходу в політики, програми і процедури у всіх напрямках діяльності.

Довідково:

Міжнародний Медичний Корпус (International Medical Corps) - це глобальна гуманітарна некомерційна організація, яка займається порятунком життів і полегшенням страждань через проведення навчальних тренінгів в галузі охорони здоров’я та впровадження програм допомоги та розвитку. Міжнародний Медичний Корпус був заснований у 1984 році лікарями-волонтерами та медсестрами, та є приватною, добровільною, неполітичною та неконфесійною організацією.

Місія організації полягає в тому, щоб покращити якість життя за допомогою необхідних втручань у сфері охорони здоров’я та впровадження пов’язаних із цим заходів, спрямованих на розвиток потенціалу країни для допомоги незахищенному та постраждалому населенню по всьому світу.

Міжнародний Медичний Корпус пропонує навчання та медичну допомогу постраждалому населенню у країні, де проводиться місія, а також медичну допомогу людям, які знаходяться в зоні найвищого ризику. Завдяки гнучкості, що допомагає швидко реагувати на надзвичайні ситуації, Міжнародний Медичний Корпус відновлює зруйновані системи охорони здоров’я та допомагає повернути їм самозабезпечення.

Пресслужба ДСА України