flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підтримка вразливих груп користувачів суду та жертв воєнних злочинів: міжнародна онлайн-конференція

27 квітня 2023, 08:15

25 квітня відбулась онлайн-конференція "Створення системи підтримки вразливих груп користувачів суду та жертв воєнних злочинів", яку організували Державна судова адміністрація України спільно з Міжнародною асоціацією судового адміністрування за підтримки Проєкту ЄС "Право-Justice", Програми USAID "Справедливість для всіх" та Всеукраїнської асоціації працівників судів.

Відкриваючи конференцію проф. др. Луїс Маріа Пальма, Президент Міжнародної асоціації судового адміністрування (IACA), відзначив важливість правильного підходу до роботи з вразливими групами населення та жертвами воєнних злочинів, як в досудовому розслідуванні, так під час розгляду справи в суді.

"Міжнародна асоціація судового адміністрування долучилася до проведення заходу, на якому можна обмінятися досвідом зі створення системи підтримки вразливих користувачів суду, свідків і жертв воєнних злочинів, волонтерської служби у суді, облаштування приміщень та роботи із вразливими групами та інших важливих питань правосуддя, орієнтованого на потерпілого", - зазначив проф. др. Луїс Маріа Пальма.

Олексій Сальніков, Голова Державної судової адміністрації України, у свою чергу, відзначив велику потребу в розвитку системи підтримки вразливих користувачів суду, свідків і жертв воєнних злочинів в Україні.

"На жаль, війна, що триває в Україні, збільшує кількість вразливих груп користувачів судовими послугами. Окрім жертв та свідків воєнних злочинів, зросла кількість такої категорії відвідувачів, як учасники бойових дій та члени їх сімей. Усі вони потребують особливої уваги, інформаційної допомоги, порад та підтримки для зменшення психологічної напруги під час перебування в приміщенні суду. Люди повинні відчувати, що вони знаходяться під захистом. Тому для ДСАУ є дуже важливим питання запровадження ініціатив для вразливих груп користувачів суду з метою підвищення рівня клієнтоорієнтованості українських судів", - зазначив Олексій Сальніков.

Володимир Чабан, головний національний експерт компоненту "Судова влада" Проєкту ЄС "Право-Justice", відзначив, що робота в напрямку підтримки вразливих користувачів суду, свідків і жертв воєнних злочинів в Україні є одним з ключових в межах Ініціативи "Модельні суди".

"Судова система будь-якої країни повинна враховувати та реагувати на потреби, які виникають під час надання послуг різним групам вразливих користувачів суду. Належне ставлення до потерпілих та свідків, надання їм необхідної підтримки, лежить в основі принципу верховенства права. А без потерпілих та свідків, що мають внутрішню довіру до правосуддя, важко забезпечити його належне функціонування. У цьому контексті важливо, щоб суди мали відповідні приміщення та надавали спеціалізовані послуги вразливим користувачам суду", - наголосив Володимир Чабан.

Євгенія Бондаренко, національна експертка Проєкту ЄС "Право-Justice", координаторка напряму роботи з вразливими користувачами суду у межах Ініціативи "Модельні суди", відзначила важливість міжінституційної співпраці між судовими установами, закладами вищої освіти, центрами безоплатної правової допомоги та іншими зацікавленими сторонами для забезпечення сталості та ефективності функціонування сервісів для вразливих користувачів суду.

"У межах Ініціативи "Модельні суди" ми уже маємо чимало успішних прикладів створення сервісів для вразливих користувачів суду, волонтерських служб у судах завдяки якісній міжінституційній співпраці. Ними важливо ділитися не лише з українськими, а й з іноземними партнерами. Адже саме досвід колег часто є найкращим зразком для імплементації в інших судових установах в Україні та закордоном", - наголосила експертка.

Так, випускниці курсу міжінституційного навчального курсу "Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду", який проводився в межах Ініціативи "Модельні суди", Наталія Король, керівниця апарату Вінницького апеляційного суду, та Анна Мостецька, суддя-спікерка Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, представили досвід створення Служб волонтерів у судах.

Про інші приклади забезпечення доступу для правосуддя вразливих груп користувачів суду розповіли випускники курсу Олексій Нестеренко, суддя-спікер Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, та Аліна Кіракосян, заступниця керівника апарату суду.

Особливості роботи зі свідками та жертвами воєнних злочинів як особливо чутливою групою учасників судового процесу розглянули у своїх презентаціях Евелін Аноя, професорка практики в школі права DePaul, консультантка з міжнародного правосуддя в TAG International, колишня керівниця відділу судових послуг у Спеціальному трибуналі по Лівану, та Катерина Шуневич, керівниця Аналітичного центру Асоціації жінок-юристок України "ЮрФем".

Експертки були запрошені до участі в конференції Програмою USAID "Справедливість для всіх", яка надає активну підтримку питанню притягнення воєнних злочинців до відповідальності та забезпечення справедливості для постраждалих. Про це зазначила юридична радниця Програми USAID "Справедливість для всіх" Уляна Пашинна.

Окрім того, Соня Простран, представниця Міжнародної асоціації судового адміністрування (IACA), розповіла про кращі практики облаштування приміщень у суді для роботи із різними категоріями вразливих осіб.

За інформацією Проєкту ЄС "Право-Justice" Пресслужба ДСА України