flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді 28 липня 2023 року відбулась нарада щодо здійснення правосуддя в умовах воєнного стану за участю керівництва Верховного Суду, голів касаційних та апеляційних судів України.

31 липня 2023, 17:14

До обговорення актуальних питань також були запрошені голови Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України та інші представники органів державної влади.

В. о. Голови Максим Пампура теж брав участь у згаданій нараді. У   своєму виступі Пампура М. В. розповів про стан справ з матеріально-технічним та організаційним забезпеченням діяльності судів в умовах воєнного стану, у тому числі тих судів, що завдяки нашим Збройним Силам України відновили роботу на деокупованих територіях.

Головною темою під час наради було фінансове питання.

В. о. Голови ДСА України Максим Пампура зазначив, що у 2022 році фонд оплати праці працівникам розрахунково передбачав 20% стимулюючих надбавок. Наприкінці року  за рахунок зекономлених коштів було перерозподілено фінансовий ресурс, і за підсумками року стимулюючі надбавки склали для працівників загальних місцевих судів 33%, місцевих спеціалізованих – 42%, апеляційних – 45%.

У 2023 році рівень стимулюючих виплат для працівників апарату суду запланований на рівні 18%. "Це болюче питання, оскільки маємо шалений відтік кадрів із судів. Сьогодні в апеляційних та місцевих судах 83% становлять державні службовці категорії "В" до яких належать в тому числі секретарі судових засідань, які отримують мінімальну заробітну плату", – сказав Максим Пампура.

Однак є і позитивний момент. За даними Державного казначейства України станом на 26.07.2023 із врахуванням залишку на початок року виконано план із надходжень до спеціального фонду державного бюджету.

При збереженні такої динаміки надходжень до спеціального фонду державного бюджету ДСА України у співпраці з Вищою радою правосуддя та Міністерством фінансів України планує підвищити рівень стимулюючих виплат працівникам апарату суду у 2023 році з 18% до 40%. Для цього за підрахунками ДСА України необхідно 548,8 млн грн.

Крім того, понадпланові надходження до спеціального фонду державного бюджету ДСА України планує спрямувати на придбання засобів інформатизації не лише для судів, які відновлюють свою роботу, а й для ВККС України, яка з 01.06.2023 року повноцінно відновила свою діяльність.

За інформацією Максима Пампури, з початку військової агресії було тимчасово змінено територіальну підсудність 135 судів. Станом на 1 січня 2023 року 50 судам територіальна підсудність була відновлена. Сьогодні територіальна підсудність змінена у 77 судах, 54 з них знаходяться на території тимчасово  непідконтрольній українській владі.

Станом на 28.07.2023 120 приміщень судів і судових установ пошкоджені внаслідок військової агресії, 15 з них зруйновані. Зокрема, це частини будівель Харківського апеляційного (http://surl.li/jpwgr), Херсонського апеляційного (http://surl.li/jpwhn) судів, будівлі Луганського апеляційного суду, Бородянського районного суду Київської області (http://surl.li/jpwjv), Ізюмського міськрайонного суду Харківської області (http://surl.li/jpwns, Волноваського суду Донецької області, Господарського суду Миколаївської області (http://surl.li/jpwpg) та інших.

"Не дивлячись на відсутність видатків розвитку у 2022 і 2023 роках ДСА України завдяки спільним зусиллям з органами місцевого самоврядування та нашими міжнародними партнерами вдалося відремонтувати 60 приміщень судів", – сказав в. о. Голови ДСА України.

Пресслужба ДСА України