flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новий сервіс в Електронному суді!

12 вересня 2023, 11:01

Під керівництвом Державної судової адміністрації України та у продуктивній співпраці з Міністерством юстиції України, державні підприємства «Інформаційні судові системи», «Центр судових сервісів», «Національні інформаційні системи», провели роботи щодо розробки спільної електронної інформаційної взаємодії між автоматизованою системою документообігу суду, Електронним судом та автоматизованою системою виконавчого провадження. Всі роботи були виконані власними силами підприємств, без залучення додаткового фінансування.

Завдяки такій роботі в Електронному суді реалізовано сервіс надсилання сторонам електронних виконавчих документів, а також можливості їх пред’явлення до виконання в електронній формі.Так, для можливості відправки електронного виконавчого документа до Електронного кабінету стягувача та боржника достатньо створити в АСДС виконавчий документ та накласти на нього кваліфікований електронний підпис судді.

Надалі сервіс автоматично відправить сформований електронний виконавчий документ до Електронних кабінетів стягувача та боржника.У свою чергу боржник, отримавши електронний виконавчий документ, матиме можливість сплатити передбачені у ньому платежі засобами підсистеми "Електронний суд", а стягувач – пред’явити його для виконання до державного або приватного виконавця.

Даний сервіс має ряд суцільних переваг:

✅ економія коштів на переселення поштової кореспонденції;

✅ економія особистого/ робочого часу;

✅ миттєве потрапляння виконавчого документи до відділу ДВС чи приватного виконавця;

✅ можливість онлайн сплати передбачених у виконавчому документі платежів.

Важливо зазначити, що впровадження функціоналу щодо електронних виконавчих документів стало можливим завдяки оперативному прийняттю Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" забезпечено можливість видачі і пред'явлення до виконання електронних виконавчих документів. У зв'язку з чим керівництво ДСА України висловлює подяку народним депутатам Маслову Денису і Бабію Роману за роботу з підготовки, проведення у Верховній Раді законопроекту. Голові Вищої ради правосуддя Усику Григорію та члену ВРП, голові постійно діючої комісії ВРП з питань ЄСІТС Маселко Роману за чітку координацію у реалізації проекту.