flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Київщина, Харківщина, Південь: справи війни, за якими стежимо цього тижня

25 вересня 2023, 11:16
Київщина
🔹Поплічник Монтян. Денис Філіпов живе в Києві і, за версією слідства, вів пропагандистський телеграм-канал Тетяни Монтян, яку підозрюють у колабораціонізмі. Наразі вона в Росії. Раніше Філіпов балотувався до Київради від команди Монтян. У публікаціях каналу він заперечував причетність росіян до повітряних ударів по цивільних об’єктах України, постив фейки про ситуацію на фронті. Злочинність таких постів підтвердила лінгвістична експертиза, тож Філіпова підозрюють за частиною 1 статті 436-2 ККУ – виправдання та глорифікація РФ. Засідання призначене на 26 вересня о 10:30 у Солом’янському райсуді Києва.
🔹“Імпічмент Зеленського”. Івана Росаду затримали на початку лютого 2022 року. За даними СБУ, він працював на РФ, щоб дестабілізувати Україну, отримував оплату в криптовалюті. Як “експерт” виступав на українському та російському телебаченні, де стверджував, що Україна перебуває під зовнішнім управлінням, звинувачував українську армію в обстрілах цивільних. Останнім завданням було зібрати мільйон підписів за імпічмент Зеленського. Росаду обвинувачують у державній зраді (стаття 111 ККУ). Засідання призначене на 25 вересня об 11:00 у Шевченківському райсуді Києва.
🔹Розстріл цивільного. Радік Гукасян – єфрейтор 7 роти 3 батальйону 331 парашутно-десантного полку РФ. У березні 2022 року, за даними слідства, він був серед тих, хто виконав наказ командира та розстріляв цивільне авто на дорозі в Бучанському районі Київщини. Беззбройний місцевий загинув. Гукасяна обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни (стаття 438 ККУ). Засідання призначене на 27 вересня о 12:15 у Бородянському міськсуді Київської області (in absentia).
🔹Соратник Кадирова. Командир загону “Ахмат” Анзор Бісаєв входить до найближчого оточення Кадирова. На початку березня 2022 року в селища Бабинці Бучанського району Бісаєв із підлеглими вдерся в будинок місцевих і викрав підлітка. Він катував хлопця, вибиваючи з нього інформацію про ЗСУ. Чоловіка обвинувачують в порушенні законів і звичаїв війни (стаття 438 ККУ). Засідання призначене на 27 вересня о 14:15 у Бородянському міськсуді Київської області (in absentia).
🔹Справа Царьова. Колишній нардеп від Партії регіонів Олег Царьов, який із 2014 року підтримує агресію РФ, у 2023 році отримав звинувачення у державній зраді. Він співпрацював із керівництвом Міноборони РФ після початку повномасштабного вторгнення. Надавав інформацію про наслідки російських повітряних ударів по території України, зокрема передав детальні відомості про результати ракетного обстрілу Кременчуцького НПЗ. Засідання призначене на 27 вересня о 12:00 у Вишгородському райсуді Київської області (in absentia).
🔹Вбиті цивільні в Бучі. Ербола Абільхаірова з 64-ї окремої мотострілецької бригади Сухопутних військ РФ обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. За даними слідства, в березні 2022 року він із іншими військовими вдирався до помешкань місцевих жителів із незаконними обшуками. В одному з будинків вони пострілами в голову застрелили двох людей. Засідання призначене на 25 вересня о 16:00 в Ірпінському міськсуді Київської області (in absentia).
🔹Снайпер. Олег Ільїн – снайпер 15-ої окремої “Олександрійської” мотострілецької бригади РФ. Слідство вважає, що в березні 2022 року в селі Перемога Баришівської громади під час чергування він застрелив цивільного. Беззбройний 53-річний чоловік повертався додому повз пам’ятник воїнам-односельцям, які загинули в Другій світовій війні. Ільїн обвинувачений у порушенні законів і звичаїв війни (стаття 438 ККУ). Засідання призначене на 28 вересня о 16:20 у Солом’янському райсуді Києва (in absentia).
Харківщина
🔹Велосипедист-рекордсмен. Харків’янин Андрій Нечипоренко відомий велосипедист, рекордсмен і марафонець. Слідство звинувачує його в коригуванні ракетних ударів по місту та передачі інформації росіянам про наслідки атак. Нечипоренка затримали під час спроби зафіксувати результати обстрілу університету. Засідання призначене на 25 вересня об 11:30 у Дзержинському райсуді Харкова.
🔹Селищний голова. Едуард Коновалов – Старосалтівський селищний голова. Під час окупації Харківщини, твердить слідство, він дав житло російським військовим, агітував місцевих не чинити спротив. Йому інкримінують пособництво державі-агресору (стаття 111-2 ККУ). Засідання призначене на 25 вересня о 12:00 у Київському райсуді Харкова.
🔹Заступниця мера Вовчанська. Слідство вважає, що Ольга Камінська, перша заступниця Вовчанського міського голови, під час окупації співпрацювала з росіянами (стаття 111 ККУ). Вона була на нарадах окупантів і самопроголошеного “голови тимчасової цивільної адміністрації”, забезпечувала росіянам харчування, допомагала їх розселяти, сприяла будівництву лінії оборони. Також нібито передавала інформацію про учасників АТО і місцевих патріотів. Засідання призначене на 25 вересня о 15:00 у Київському райсуді Харкова.
🔹“Начальник” окупаційної поліції Балаклії. Олег Калайда керував одним із відділів поліції Балаклії. Слідство стверджує, що під час окупації він перейшов на бік ворога, став “керівником відділку”. Після деокупації Харківщини намагався втекти, тоді його й затримали. Засідання призначене на 28 вересня о 14:00 у Київському райсуді Харкова.
🔹Фінансист окупантів. У серпні 2022 року Віктор Татаренко став виконувати обов’язки “начальника” управління фінансів в окупованій адміністрації Куп’янська. Після деокупації втік до Харкова, де його затримали. Чоловіка обвинувачують за статтею 111-1 ККУ (колабораціонізм). Засідання призначене на 25 вересня о 13:00 у Червонозаводському райсуді Харкова.
Південь
🔹Депутат Херсонської облради. Віталій Булюк, який у 2020 році став депутатом Херсонської облради від партії “Наш Край”, обвинувачений у держзраді (стаття 111 ККУ). Слідство вважає, що він перейшов на бік ворога, допомагав захоплювати Скадовську міськраду. При окупантах зробив “кар’єру”: був “заступником голови адміністрації” Володимира Сальдо, а коли в того почалися проблеми зі здоров’ям – тимчасово виконував його обов’язки. Наприкінці 2022 року автомобіль Булюка підірвали. Балюк вижив, а водій загинув. Засідання призначене на 26 вересня о 09:30 у Печерському райсуді Києва (in absentia).
🔹Вчителька з Мангуша. До повномасштабного вторгнення Світлана Терсуях очолювала школу в Мангуші Донецької області. Була активісткою: співзаснувала Мангуське товариство греків, у 2019 році балотувалася до селищної ради від “Слуги народу”. Втім, після окупації перейшла на бік ворога. Слідство їй інкримінує держзраду (стаття 111 ККУ). Засідання призначене на 26 вересня об 11:00 у Печерському райсуді Києва (in absentia).
🔹Муфтій Криму. Хаджі Еміралі, муфтій мусульман Криму, співпрацює з росіянами від початку анексії півострова. Після повномасштабного вторгнення РФ він публічно виправдовував агресію, називав Херсон російським, засуджував кримських татар, які не підтримують окупацію. Його обвинувачують у колабораційній діяльності (стаття 111-1 ККУ). Засідання призначене на 26 вересня о 13:30 у Солом’янському райсуді Києва (in absentia).
🔹Зерно “Нібулону”. Олег Швець працював на елеваторі компанії “Нібулон” у Кам’янці-Дніпровській Запорізької області. За даними слідства, залишився в окупації, допомагав росіянам вивозити зерно зі сховищ до Криму та контролювати підприємство. Йому інкримінують пособництво державі-агресору (стаття 111-2 ККУ). Засідання призначене на 25 вересня о 09:30 у Шевченківському райсуді Києва (in absentia).
🔹Коригування вогню з Одеси. Слідство твердить, що Дмитро Таморянський із Одеси передавав окупантам координати критичної інфраструктури та розташування ЗСУ на Таврійському напрямку. Нібито за його наведенням росіяни готували ракетні обстріли залізничних вузлів та енергооб’єктів Одеси і Херсона. Засідання призначене на 25 вересня о 14:00 у Київському райсуді Одеси.
🔹Сальдо і Ко. Володимир Сальдо, який добровільно “очолив” окупаційний режим у Херсоні, а також шестеро членів його команди, обвинувачені у пособництві країні-агресору в складі організованої групи (стаття 111-2 ККУ). Засідання призначене на 25 вересня о 14:00 у Малиновському райсуді Одеси (in absentia).
 
Також цього тижня заплановані засідання у справах, про які ми писали раніше:
⏰Олександр Косторний (http://surl.li/ljibz ) — Галицький районний суд Львова, 27.09, 13:00;
⏰Володимир Ануфрієв (http://surl.li/ljicx ) — Суворовський районний суд Одеси, 28.09, 15:00;
⏰Олександр Рубанов (http://surl.li/ljidv ) — Приморський районний суд Одеси, 26.09, 13:00;
⏰Ілля Кива (http://surl.li/hcifm ) — Личаківський районний суд Львова, 25.09, 15:00.
 
МІПЛ готує щотижневу розсилку розкладу судових засідань щодо війни. Для підписки напишіть на пошту МІПЛ: justice@mipl.org.ua 
За матеріалами МІПЛ