flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Тетяна Опанасюк: "Працівники апаратів судів мають поглиблювати свої знання у питаннях цифрової грамотності та свободи висловлювань у соціальних мережах так само як судді"

26 вересня 2023, 10:34

У Києві відбулося засідання круглого столу на тему "Свобода висловлювання суддів у соціальних мережах". Ініціаторами його проведення виступила Рада суддів України та її Комітет з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, який очолює член РСУ, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Єгор Краснов за організаційної підтримки Офісу Американської асоціації юристів Ініціативи з верховенства права (АВА ROLI) в Україні в особі директора Ігоря Осики.

Як зазначив голова Комітету РСУ з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов, обговорення зазначених питань особливо актуальне в контексті оновлення Кодексу суддівської етики та коментаря до нього.

"Я сподіваюсь, що нинішнє обговорення дозволить нам сформувати рекомендації щодо напрямів впровадження Висновку №25 КРЕС в Україні, а також визначитися зі змінами та доповненнями до змісту Кодексу суддівської етики та коментаря до нього. Тим паче, що зміни та оновлення плануються до обговорення та затвердження на найближчому з'їзді суддів України", - зазначив Єгор Краснов.
Засідання було орієнтоване на членів робочої групи, яка створена при Раді суддів України з підготовки змін та оновлень до Кодексу суддівської етики та коментаря до нього. До робочої групи входять представники органів та установ системи правосуддя, які безпосередньо опікуються питаннями доброчесності та навчанням суддів у питаннях цифрової грамотності.

Начальник юридичного управління Державної судової адміністрації України Тетяна Опанасюк, яка в робочій групі представляє позицію органу, коментуючи предмет обговорення зазначила, що коло питання, які підіймалися під час зустрічі, мають стосунок і до працівників апарату судів.



"Свобода висловлювань у соціальних мережах стосується не тільки суддів. працівники апаратів судів, на мою думку, теж мають поглиблювати свої знання у питаннях цифрової грамотності та свободи висловлювань у соціальних мережах, оскільки їх публікації та коментарі теж можуть впливати на громадську й суспільну думку щодо питань, які стосуються діяльності судової влади. Тому, слід задуматись над впровадженням інструментів, які б регламентували поведінку працівників апарату суду у соціальних мережах, зокрема загальними рекомендаціями, які можна включити до "Правил поведінки працівника апарату суду", також це можна реалізувати шляхом проведення відповідних тренінгів Національною школою суддів України з питань цифрової грамотності та свободи висловлювань у соціальних мережах для працівників апаратів судів", - зазначила начальник юридичного управління ДСА України.

Зазначимо, що експертами на засіданні круглого столу виступали представники науковців, правників, медійних та громадських організацій.

Пресслужба ДСА України