flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розклад судових засіданнях у справах з маркером "війна"

02 жовтня 2023, 08:45

Третього серпня прокурор Сергій Крупко оголосив обвинувальний акт у справі про утримання майже 400 мешканців села Ягідне в підвалі тамтешньої школи. Чернігівський районний суд Чернігова почав слухати справу по суті іn absentia. Обвинувачені — 15 російських військових.

Дивитись відео 

Більше про цю справу на сайті МІПЛ

Посадовці, депутати і митрополит: справи війни, за якими стежимо цього тижня

Київщина

Підполковник Повітряних Сил України. Олександр Ломака зрадив присязі і перейшов на бік Росії в 2014 році під час анексії Криму. Він брав участь у піднятті російського прапора на флагштоці військової частини ПС України в Євпаторії, співпрацював із окупантами. Провадження щодо нього розпочали в 2014 році, а в 2019-му справу передали до суду, слухання тривають. Ломаку обвинувачують у державній зраді та дезертирстві.

Засідання призначене на 2 жовтня об 11:30 в Оболонському райсуді Києва (in absentia).

"Міністр" охорони здоров’я Криму. Костянтин Скорупський, головний санітарний лікар Феодосії та депутат Партії регіонів, після анексії Криму лишився працювати на окупантів. Як «міністр», каже слідство, організував медичну допомогу для російських військових, які атакували південь України. За його вказівкою місцеві лікарні переобладнали під військові шпиталі. Скорупському інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначене на 4 жовтня о 12:00 в Шевченківському райсуді Києва (in absentia).

Співробітниця колонії з Херсона. Оксана Мінцева в Херсоні керувала соцпсихологічною службою місцевої колонії. Після окупації лишилась у місті. Як каже слідство, погодилася на співпрацю з окупантами і бухгалтеркою колонії. СБУ також твердить, що Мінцева чинила репресії під час окупації. У червні їй обрали запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення застави. Жінці інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначене на 4 жовтня о 12:00 у Шевченківському райсуді Києва.

Мелітопольський депутат. Після повномасштабного вторгнення Тарас Генов, депутат Мелітопольської міськради від партії «За майбутнє», перейшов на бік окупантів. Раніше політичну кар’єру будував у блоці Наталі Вітренко, Компартії та політсилі «Наш край». Генов назвав війну братовбивчою, Крим російським і закликав ЗСУ скласти зброю. Слідство йому інкримінує колабораціонізм.

Засідання призначене на 5 жовтня о 09:15 в Шевченківському райсуді Києва (in absentia).

Пограбування цивільних. Шестеро російських військових, які на початку березня 2022 року вторглися на Київщину, грабували помешкання в селі Богданівка. Це службовці 30-ї окремої мотострілкової бригади сухопутних військ РФ, 239-го гвардійського полку 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу РФ. Награбовані прикраси, гроші, побутову техніку вони вивезли до РФ. Їм інкримінують порушення законів і звичаїв війни (ст. 438 ККУ).

Засідання призначене на 5 жовтня об 11:30 у Броварському міськрайсуді Київської області (in absentia).

Схід

Священник УПЦ МП. Вадим Єліневський, настоятель храму УПЦ Московського патріархату, одночасно був старостою трьох сіл на Луганщині. Після окупації погодився на співпрацю з росіянами. Як каже слідство, став "начальником" відділу забезпечення селищ, брав участь у пропагандистських заходах. Його звинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 4 жовтня о 10:20 у Покровському суді Дніпропетровської області (in absentia).

Пограбування в Ізюмі. Під час окупації Ізюму російські військові Ерєє Монгуш, Сергій Бєбін, Дмитро Мельников із 39-ї окремої мотострілецької Червонопрапорної бригади пограбували цивільного. Чоловік їхав повз них на старому авто. Вони вистрілили під колеса з автомата Калашникова та наказали зупинитися. Погрожуючи забрати авто, відібрали 3500 гривень. Їм інкримінують порушення законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 2 жовтня об 11:00 у Павлоградському міськрайсуді Дніпропетровської області (in absentia).

Постановочні відео у Сватовому. Ігор Беденко з міста Сватове Луганської області обвинувачений у колабораціонізмі. Як каже слідство, після окупації він очолив "муніципальне підприємство з благоустрою" і допомагав окупантам організовувати заходи та постановочні телесюжети на підтримку РФ. Перейменовував вулиці міста на "радянські" назви. Беденка затримала СБУ в Києві, куди він переїхав через контрнаступ українських військових.

Засідання призначене на 2 жовтня о 13:00 у Павлоградському міськрайсуді Дніпропетровської області.

Військовий комісар так званої "ЛНР". Восени 2021 року мешканець Луганщини Андрій Губанов приєднався до так званої «Народної міліції ЛНР» та став військовим комісаром, йдеться у матеріалах справи. Серед іншого він займається організацією призову мешканців тимчасово окупованої Луганської області на службу в лавах окупаційний військ РФ. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни (ст. 438 ККУ), оскільки мешканці окупованих територій не підлягають мобілізації в армію країни-агресора.

Засідання призначене на 5 жовтня о 09:00 у Павлоградському міськрайсуді Дніпропетровської області (in absentia).

Черкаси 

Митрополит Черкаський і Канівський. Денис Снігірьов у 2020 році став архієпископом Черкаським і Канівським від РПЦ в Україні. Заявляв, що ця церква “найбільш незалежна” у світі, виступав проти створення ПЦУ. Наступного року став митрополитом, а в 2022 – професором Київської духовної академії. Під його керівництвом на сайтах єпархії публікували матеріали з пропагандистських сайтів РПЦ, що прославляли ідеї рашизму, під час обшуку в нього знайшли роздруківки цитат Путіна. Снігірьова обвинувачують у виправданні збройної агресії РФ проти України.

Засідання призначене на 4 жовтня о 14:10 у Соснівському районному суді Черкас.  

Також цього тижня заплановані засідання у справах, про які МІПЛ писала раніше:

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ НА 2-6 ЖОВТНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.